Az álmatlanság negatív hatásai 

Még a hosszú évekig tartó kutatások és tanulmányok ellenére sem világos, hogy az emberi szervezetnek miért van szüksége alvásra. Egy dolog azonban biztos: ha nem alszol minden este az ajánlott nyolc órát, annak pusztító hatásai lesznek az egészségedre. Íme néhány a hosszú távú álmatlanság negatív hatásai közül:

Csökkent termékenység

Az alvászavarok szorongató hatással vannak a teherbeeséssel próbálkozókra, és ez az állapot a férfiakat és a nőket egyaránt érinti. Az agynak a cirkadián ritmusok szabályozásáért felelős régiója a reproduktív hormonok felszabadulásának szabályozásáért is felelős.  

Ha rendszeresen hét óránál kevesebbet alszunk, az a férfiaknál a tesztoszteronszint, a nőknél pedig az ovulációt aktiváló hormonok szintjének csökkenéséhez vezethet. Ezek fogantatása nagyobb kihívást jelenthet. 

Egy dolog azonban biztos: ha nem alszol minden este az ajánlott nyolc órát, annak pusztító hatásai lesznek az egészségedre.

Szorongás és depresszió

Sokan ingerlékenyek, ha előző este nem aludtak jól, de a hosszú távú alváshiány általánosabb motivációvesztéssel és klinikai depresszióval is összefüggésbe hozható.

Eközben a depresszióban szenvedő betegek általában szabálytalan alvásidővel rendelkeznek. A melatonin hormon szabályozza mind a hangulatszabályozást, mind az alvási ciklusokat. Valójában az álmatlanságban szenvedőknél és a depresszióban szenvedőknél általában alacsonyabb melatoninszint figyelhető meg.

A pánikrohamok és a szorongás szintén gyakori reakció a krónikus alváshiánnyal és alváshiánnyal küzdő embereknél. Ők bizonyítottan alacsonyabb toleranciát mutatnak még a mindennapi életükben jelentkező enyhe stresszorokkal szemben is. A depresszióhoz hasonlóan néha nehéz lehet megérteni, hogy valójában mi volt előbb, az alvászavar, amit a szorongás követett, vagy fordítva. 

Cukorbetegség

Még mindig nem elég, ha csak öt órát alszunk éjszaka. Tanulmányok kimutatták, hogy az alvásmegvonás azt is megzavarhatja, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel a sejtek üzemanyagául szolgáló glükózt, valamint a szervezet által termelt inzulin mennyiségét. Ez az oka annak, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kritikus kockázati tényezőjének tekintik. 

Az alvászavarok szorongató hatással vannak a teherbeeséssel próbálkozókra, és ez az állapot a férfiakat és a nőket egyaránt érinti.

Hibás agyműködés

Volt már olyan, hogy egyetlen nyugtalan éjszakája volt, és észrevette, hogy másnap fókuszálatlanságot, lobbanékonyságot, fáradtságot és szellemi ködöt tapasztalt? ha az agy hosszabb időn keresztül nem kap elég pihenést, az a szellemi képességek drasztikus csökkenéséhez vezethet. 

Mindenki tudja, hogy az elegendő alvás fontos a tanuláshoz, a koncentrációhoz és az éleslátáshoz. Emellett hatással van a problémamegoldó képességre, valamint a döntéshozatali és érzelemszabályozási képességre is. Az alváshiányos embereknél a motoros készségek, a reflexek és az egyensúlyérzék terén is problémák merülnek fel. Ennek eredményeképpen megnőhet a sérülésük kockázata. Csak hogy tudja, az álmosság az egyik fő tényező számos autóbalesetben. 

Stroke és szívroham 

Az alváshiány és az álmatlanság a halálos kardiovaszkuláris problémák, például a stroke és a szívroham nagyobb kockázatát okozhatja. 

A kutatók és az orvosok egyaránt úgy vélik, hogy ez azért van, mert az elégtelen alvás megzavarhatja a keringési rendszert irányító agyi területeket, vagy gyulladáshoz vezethet, ami növeli a vérrögök kialakulásának esélyét. 

Hipertónia

Az éjszakánként 5-6 óránál kevesebbet alvás szintén összefügg a magas vérnyomás fokozott kockázatával. Mivel az alvás segít a szervezetnek szabályozni a stresszt okozó hormonokat, a nem megfelelő pihenés növelheti a stresszt az ember szervezetében. 

A hosszú távú álmatlanság és alváshiány szintén összefüggésbe hozható a gyulladással, a magasabb pulzusszámmal és a megnövekedett vérnyomással. Ezek mindegyike szükségtelenül megterheli a szívét. 

Immunrendszeri hiányosság

A test más részeihez hasonlóan az immunrendszer is akkor teljesít a legjobban, ha elegendő alvást kap. A hosszan tartó alváshiány ugyanolyan reakciót okozhat, mint a fokozott stressz. Csökkentheti az antitestválaszodat, és fogékonyabbá tehet, ha egyszer baktériumokkal és vírusokkal kerülsz kapcsolatba, beleértve az influenzát és a náthát is. 

Memóriavesztés

Sok tudós egyetért abban, hogy az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az agynak elegendő ideje legyen az önszerveződésre, és különösen ahhoz, hogy az adatokat a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába helyezze. Az elegendő alvás fontos a memória felidézéséhez. A kutatások azt is kimutatták, hogy már egy éjszaka minőségi, pihentető alvás után is javult a memóriazavar.

Mivel az alvás segít a szervezetnek szabályozni a stresszt okozó hormonokat, a nem megfelelő pihenés növelheti a stresszt az ember szervezetében. 

Pszichiátriai rendellenességek

A hosszú távú és extrém alváshiány számos pszichiátriai zavart okozhat. Más embereknél, akik hosszú ideig tartó alváshiányban szenvednek, számos tünet alakult ki, például dezorientáció, hallucinációk és paranoia. Az ilyen jellegű tünetek gyakran összefüggésbe hozhatók vagy akár össze is keverhetők a skizofréniával. 

Elhízás és súlygyarapodás 

A gyors súlygyarapodás a folyamatos alvásproblémák másik gyakori hatása. A nem megfelelő alvás összefügg a kortizol nevű stresszhormon megnövekedett szintjével. Az ebből eredő frusztráció, szorongás és stressz gyakran hozzájárul a rossz táplálkozási szokásokhoz és az érzelmi evéshez. 

A ghrelin egy másik hormon, amelyet a gyomor termel, és összefügg a hosszú távú alváshiánnyal. A túlzott mennyiségű ghrelin még éhesebbé is teheti az embereket. 

Egy idő után az alváshiány negatív hatással lehet a szervezet étkezési szokásaira és anyagcseréjére. A fáradtság általában túlzott élvezetekhez és egészségtelen sóvárgáshoz vezet, amihez csökkent fizikai aktivitás és állóképesség társul. A kutatások azt is kimutatták, hogy azok az emberek, akik nem pihennek eleget, nagyobb valószínűséggel fogyasztanak nagy mennyiségű cukrot és szénhidrátot tartalmazó ételeket is. 

A számok azt mutatják, hogy a csökkent testmozgás nagyobb mennyiségű táplálékbevitellel és a bevitt ételek megnövekedett kalóriaértékével kombinálva súlygyarapodáshoz vezet. Az elhízás az álmatlanság egyik ismert kockázati tényezője. 

Aggódik amiatt, hogy az álmatlanság hogyan befolyásolja az egészségét?

Látod, az alvás nem csak az elmédet tartja éles és éber állapotban. A hosszú távú alváshiány és az álmatlanság negatív hatással lehet mind a fizikai egészségére, mind az érzelmi állapotára. 

A folyamatos alváshiány szoros összefüggésben áll a stroke-kal és a szívrohammal, a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel, az elhízással, a szorongással és a depresszióval, a memóriavesztéssel, a csökkent agyműködéssel, az alacsonyabb termékenységi rátával, a legyengült immunrendszerrel és még a pszichiátriai zavarokkal is. 

Mindezek után fontos, hogy gondoskodjon arról, hogy minél többet aludjon, hogy biztosítsa, hogy mind a teste, mind az elméje egészséges maradjon, és így jobb és boldogabb életet élhessen. 

Ugyanabból a kategóriából: