A fűmag alapjai

Ha Ön csak most kezd bele a barkácsolásba vagy a barkácsolásba, a puszta gondolat, hogy beveti a gyepet, nagyon ijesztő lehet. A jó hír az, hogy a fűmagvetés valójában egyszerű, így hamarosan élvezheti a buja zöld pázsitot. 

Különböző típusú fűmagok

Általánosságban a fűmagokat két fő magkategóriára osztják: hűvös és meleg évszakú magok. A meleg évszakos magvak már a nevükből is következik, hogy melegebb körülmények között jobban fejlődnek. Ezeket is kora nyáron vagy késő tavasszal érdemes elültetni, a terület éghajlati viszonyaitól függően. A meleg évszakos fűmagok egyetlen hátránya, hogy a hideg időjárás beköszöntével nyugalmi állapotba kerülhetnek vagy megbarnulhatnak. 

A gyepápolás első hónapja elkötelezettséget és időt igényel az Ön részéről. Vannak olyan magok, amelyek természetüknél fogva ellenállóak, míg mások több figyelmet igényelnek.

Másrészt, a hideg évszakra szánt magokat ősztől vagy ősztől kora tavaszig bármikor elültetheti. Ezekkel a hideg évszakos vetőmagokkal kapcsolatban a fő gond a meleg évszakos vetőmagokéval ellentétes. Ezek a magok hajlamosak megbarnulni vagy megsárgulni, ha az időjárás túl meleg lesz. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fűmagot?

Egyáltalán nem meglepő, ha a piac tele van fűmagok választékával. Az összes faj a változataikkal együtt mesterségesen vagy természetes úton fejlesztették ki, hogy különböző környezetekhez alkalmazkodjanak, eltérő csírázási sebességgel rendelkezzenek, változatos végeredményt produkáljanak, és még sorolhatnánk. 

Amikor a legjobb vetőmagot keresi gyepéhez vagy kertjéhez, az alábbiakban néhány kérdést érdemes először feltennie magának:

  • Vadonatúj gyepet akarsz fektetni, vagy csak néhány foltot szeretnél befoltozni?
  • Mennyi forgalmat bonyolít a gyeped?
  • Mennyi szabadideje van a gyep karbantartására?
  • Mennyi árnyékot vagy napot kap a különböző évszakokban a kitett terület?
  • Milyen típusú gyepfelületet szeretne?

Fontos, hogy mindenekelőtt a fenti kérdésekre adjon választ. Ha például azt tervezi, hogy a gyepet a gyerekek játszótereként használja, ahol nagy a forgalom, akkor érdemes robusztus és strapabíró fűmagokat választania. Ha a tervezett terület csak minimális mennyiségű napfényt kap, az lelassítja a növekedés és a csírázás ütemét. Olyan tartósabb magokra is szüksége van, amelyek még árnyékban is kibírják. 

A legnagyobb tényező itt az idő. A gyepápolás első hónapja elkötelezettséget és időt igényel az Ön részéről. Vannak olyan magok, amelyek természetüknél fogva ellenállóak, míg mások több figyelmet igényelnek. Vannak esetek, amikor ez azt jelenti, hogy naponta háromszor kell öntözni őket. Azt is fel kell mérnie, hogy a jelenlegi életmódja lehetővé teszi-e ezt a szintű karbantartást vagy sem. 

A kiválasztott fűmagok kiválasztását az is meghatározza, hogy foltokat akar-e betömni, vagy új gyepet akar telepíteni. Ha foltokat kell kitöltenie, győződjön meg róla, hogy olyan fűmagokat választ, amelyeknek a felülete megegyezik a meglévő gyepével. Az utolsó dolog, amit szeretne, hogy a gyepen furcsa foltok legyenek. 

A kiválasztott fűmagok kiválasztását az is meghatározza, hogy foltokat akar-e betömni, vagy új gyepet akar telepíteni.

A kereskedelmi fűmagok vásárlásakor figyelembe veendő tényezők

A vegyes fűmagok olyanok, amelyek egy dobozban többféle fűmagot tartalmaznak. A vegyes dobozban különböző fűfajok vannak. A kevert vetőmagok csak egyetlen fajta magot tartalmaznak, annak egy fajtájával együtt. Eközben az egyenes vetőmagok csak egy fajtát, valamint a vetőmagfajok egy fajtáját tartalmazzák. 

Mindig jó, ha olyan termékeket találunk, amelyek címkéjén fel van tüntetve a magvak százalékos keveréke. Egy olyan doboz mag, amelyen nem szerepel a százalékos keverék, a magok rossz minőségére utalhat. A címkén a csírázási százalékot is fel kell tüntetni. 

Keressen olyan vetőmagokat, amelyek százalékos aránya meghaladja a 75%-ot. Ez azt mutatja, hogy a megfelelő vetési körülmények között a vetőmagok hány százaléka fog kicsírázni. Fontos, hogy maximalizálja a százalékos hozamot, hogy a legtöbbet hozza ki a pénzéből. Ha nem így tesz, csak egy foltos gyepet kap, amely újratöltést igényel. 

A vegyes fűmagok olyanok, amelyek egy dobozban többféle fűmagot tartalmaznak.

A fűmagok vetésének legjobb időpontja

A kertészeti szakértők általános egyetértésben vannak abban, hogy az év legideálisabb időszaka a fűmagok ültetésére a nyár végétől az ősz közepéig tartó időszak. Ennek oka, hogy a talajban kevesebb a gyomnövények konkurenciája. Emellett a talaj is melegebb és termékenyebb, a levegő magas páratartalma miatt pedig hajlamosabb a nedvességtartalomra. Mindezek ideális feltételek a magok gyors csírázásához.

Ha azonban más amatőr kertészekhez hasonlóan Ön is lekéste a nyári vagy őszi határidőt, akkor még mindig van esélye arra, hogy tavasszal vagy kora nyáron elvetesse a fűmagokat. Nem ajánlott nyár közepén megpróbálkozni a fűmagok elültetésével, bár vannak olyan kertek, amelyek a környezettől és az éghajlattól függően ilyenkor is csíráznak. Ha például magasan fekvő területen, például hegyoldalban él, ahol rendszeresen esik az eső és magas a páratartalom a környéken, akkor ez életképes lehet, a szakértők mégis azt tanácsolják, hogy ne próbálkozzon vele. 

A fűmagok ültetésének lépései 

Miután kiválasztotta, hogy milyen típusú fűmagot szeretne, most már el is kezdheti a vetést. Az alábbiakban ismertetjük a követendő lépéseket:

  1. Kezdje a talaj előkészítésével. A felső talajréteget gereblyével 2-3 hüvelyknyire meg kell lazítani. Gondoskodjon arról, hogy a vetési terület vízszintes legyen, hogy elkerülje a felesleges víz felgyülemlését. 
  2. Ültesse el a fűmagokat, kézzel egyenletesen eloszlatva. Használja a vetőmag útmutatót referenciaként. A magokat enyhén, körülbelül ¼ hüvelyk mélyen rázza a talajba. 
  3. Használjon gyümölcsöt vagy valami hasonlót a magok lefedésére, hogy a madarak ne tudják megenni őket. Rendszeresen öntözze meg a magokat. Amikor a fű eléri a 2 hüvelyket vagy annál magasabbra, itt az ideje, hogy elkezdje a fű telítését. Figyelje a területet szorosan a gyomok szempontjából, és azonnal távolítsa el őket. 

Mennyi ideig tart a fűmagok növekedése?

Sajnos erre nincs konkrét válasz. Rengeteg tényező befolyásolja a fűmag növekedési ütemét a típustól, az öntözés mértékétől, a környezettől, a napsütéstől és a hőmérséklettől függően. 

Ugyanabból a kategóriából: