A beton virágcserép előnyei és hátrányai

Azt tervezi, hogy néhány cserepes növénnyel dobja fel kültéri terét? Szeretné virágosabbá tenni szép kertjét? Nem számít, hogy mi jár a fejében, hiszen csakis az a logikus, hogy szeretné, ha a növényei a lehető legjobb körülmények között fejlődnének. A különböző anyagokból készült ültetőkészülékek sokasága mellett a döntéshozatal könnyebbé válik, ha megismeri a beton virágcserép előnyeit. Ezek a sokoldalú és testreszabható edények a kötelező alapanyagok, amelyeket hozzáadhat a hátsó udvarához.

A konténeres kertészkedés lehetővé teszi, hogy korlátozott helyen számos fajta virágot, zöldséget, fűszernövényt, páfrányt, cserjét vagy fát ültessen. Ez némi mobilitást is biztosít a növények számára, ha nagyobb kertje van. Bár szinte bármi használható ültetőedényként, és minden konténerfajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai, a betoncserepek Miravila a legjobb választás lehetnek azokhoz a fákhoz és nagyobb növényekhez, amelyeket nem tervez mozgatni. 

A betoncserepek számos stílusban, méretben, mintában és kivitelben kaphatók, amelyek közül választhat. Nem számít, hogy valami kicsit karakteresebbre vágyik, vagy csak valami furcsa és kicsire szeretne berendezkedni. Biztos lehet benne, hogy rengeteg választási lehetőség van, amit figyelembe vehet.

De mielőtt elmegy és megveszi ezeket a betoncserepeket, jó lenne megismerni az erősségeiket és gyengeségeiket.

A jó

Választási lehetőségek sokasága 

A betoncserepek számos stílusban, méretben, mintában és kivitelben kaphatók, amelyek közül választhat. Nem számít, hogy valami kicsit karakteresebbre vágyik, vagy csak valami furcsa és kicsire szeretne berendezkedni. Biztos lehet benne, hogy rengeteg választási lehetőség van, amit figyelembe vehet.   

A tökéletes dekoráció

A betont festheted vagy festheted, hogy dekoratív hatások sokaságát hozhasd létre. Ha úgy dönt, hogy csupaszon hagyja, a betoncserepek is kialakíthatják azt a mohás és öregedett megjelenést, hogy klasszikusabb és természetesebb megjelenést érjenek el. A beton ültetők, a műanyaggal ellentétben, általában rendelkeznek néhány díszítőelemmel. Ha tovább szeretné testreszabni betonedényeit, mozaiklapokat is elhelyezhet a külső felületen, hogy izgalmas színfoltokat adjon hozzá. 

Tartósak 

Nem titok, hogy a beton tartós és erős anyag, és nem úgy, mint a műanyag vagy fa tárolók, amelyek idővel hajlamosak törékennyé válni vagy rothadni, a beton több évig is eltarthat. Mivel a beton nehéz anyag, kevésbé valószínű, hogy egy beton virágtartó felborul egy erős széllökés során, vagy véletlenül leborítja a fűnyíró, a gyerekek vagy a háziállatok. A betont nem teszi tönkre a tartós páratartalom vagy eső, ha Ön nedves éghajlatú területen él.   

Az ideális méret 

A nagyobb növényeknek, például a cserjéknek és fáknak nagy konténerekre van szükségük, hogy gyökérzetüknek elegendő helyük legyen a növekedéshez. A legtöbb betoncserép nagy méretben kapható. Ezek elég erősek is ahhoz, hogy a cserép ne törjön el a nagy gyökerek miatt. Gyógynövények, zöldségek, virágok vagy kisebb gyökérzettel rendelkező apróbb növények ültetésekor a nagy edény használata azt jelenti, hogy a gyökerek kevésbé lesznek zsúfoltak, és a talaj jobban megőrzi a nedvességet.  

A beton ültetők, a műanyaggal ellentétben, általában rendelkeznek néhány díszítőelemmel. Ha tovább szeretné testreszabni betonedényeit, mozaiklapokat is elhelyezhet a külső felületen, hogy izgalmas színfoltokat adjon hozzá.

Megfelelő szigetelés 

A betoncserép világosabb színe és vastagsága segíthet megóvni a talajt a hőmérséklet-ingadozásoktól. A sötétebb színű edények hajlamosak a hőt magukba szívni, és gyorsan károsíthatják a gyökereket, ami miatt a talaj kiszáradhat, különösen napsütéses és forró éghajlaton.  

Környezetbarát, funkcionális és erős

A betoncserepek szilárdak és a legjobb hőszigetelést biztosítják a termesztett növények számára. Mivel ilyen sokáig kitartanak, ezek az ültetőedények környezetbarátnak is számítanak. 

Tartós

A jól elkészített beton ültetőedények évtizedekig is kitarthatnak. Más betontermékekkel ellentétben, amelyeket a festés előtt öntőformába öntenek, a szakképzett cserépkészítők kézzel keverik a színes adalékanyagot az előregyártott keverékhez, hogy az árnyalat az egész ültetőben egységes legyen. Ez azt jelenti, hogy ha véletlenül lecsorog a felület, akkor nem egy rikító szürke vagy fehér folt fog visszabámulni Önre, hanem egy másik, hasonló színű réteget fog látni.  

A legtöbb betoncserép nagy méretben kapható. Ezek elég erősek is ahhoz, hogy a cserép ne törjön el a nagy gyökerek miatt. Gyógynövények, zöldségek, virágok vagy kisebb gyökérzettel rendelkező apróbb növények ültetésekor a nagy edény használata azt jelenti, hogy a gyökerek kevésbé lesznek zsúfoltak, és a talaj jobban megőrzi a nedvességet.

A nem túl jó

További előkészületek ültetés előtt 

A kiöntött betontermékeket először kint kell hagyni, hogy többször lezúduljon rájuk az eső, mielőtt földet rakna beléjük a bokrok, fűszernövények, zöldségek és virágok számára. Ez hagyja, hogy a gyártási folyamatból származó adalékanyagok és színezékek kioldódjanak a betonból. Ellenkező esetben a talaj pH-ja olyan szintre emelkedhet, amely nem biztos, hogy igazán jót tesz a növényeinek.  

Nagyok 

A beton virágcserép hajlamos nagyon nehéznek lenni, ezért szükség lehet arra, hogy először egy erős alapra vagy födémre állítsa. Ettől eltekintve, ha ezeket a virágtartókat egyszer véletlenül felborították vagy nekimentek, könnyen eltörhetnek. 

Téli karbantartás szükséges lehet 

Ha olyan területen él, ahol fagyási-olvadási viszonyok uralkodnak, a télen a szabadban hagyott betoncserepek eltörhetnek vagy megrepedhetnek, ha nem tesz megfelelő óvintézkedéseket. Ha a cserepeket egynyári növényeknek használja, akkor ajánlott, hogy először vigye be őket a belső térbe.   

Az évelők esetében ajánlott az ültetőedényt teljesen kiüríteni, megfelelően kiöblíteni, majd hagyni, hogy alaposan megszáradjon, és valószínűleg még le is takarjuk a szezon alatt. Ha nedvesség maradt a cserépben, vagy csapdába esett ezeknek az öntött beton termékeknek a légzsebeiben, akkor ez a nedvesség fagyás-olvadás esetén összehúzódik és kitágul. A folyamat ezután törést és repedést okozhat a növénytartókon.   

Egyéb fontos szempontok

Mivel a beton porózus, a cserépben lévő talaj hajlamos sokkal gyorsabban kiszáradni, mint egy nem porózus edényben. Használhat vízálló beton tömítőanyagot az edény belső felületének tömítésére, vagy gondoskodnia kell arról is, hogy növényeit gyakran öntözzék, hogy elkerüljék a hervadást. A beton virágcserép nehéz, és a növények és a föld hozzáadásakor nehezebb lehet a mozgatásuk. Ültetés előtt gondosan válassza ki a betoncserepek helyét. 

Ugyanabból a kategóriából: