Válasszon egy egészséges kutyaeledelt a megfelelő kutyatáplálkozáshoz 

A helyes kutyatáplálás lényege, hogy olyan egészséges kutyatápokat etessünk, amelyek tartalmazzák az összes olyan energiaösszetevőt és építőelemet, amelyek segítenek a kutyusoknak növekedni, elérni a bennük rejlő lehetőségeket, és aktívak maradni életük végéig. 

Ma már minden eddiginél több százféle étrend és etetési módszer közül választhatunk. Sok állattartó költség- és kényelmi okokból gyakran használ konzerv és száraztápokat. 

Azok a szőrszülők azonban, akik nyitottabbak, ha kölyökkutyájuk étrendjéről van szó, a jobb kutyatáplálás érdekében túlléphetnek a szokásos konzerv és száraz fajtákon. 

A helyes kutyatáplálás lényege, hogy olyan egészséges kutyatápokat etessünk, amelyek tartalmazzák az összes olyan energiaösszetevőt és építőelemet, amelyek segítenek a kutyusoknak növekedni.

A jó kutyatáplálás elsődleges összetevői 

Íme a legfontosabb étrendi összetevők, amelyeket figyelembe kell vennie, amikor egészséges táplálékot keres a Fido számára:

Szénhidrát

Az emésztőrendszer lebontja a szénhidrátokat, és glükózzá alakítja őket, amely aztán jó energiaforrásként szolgál kutyája számára. A teljes kiőrlésű gabonák szénhidrátokban gazdagok, amelyek rostot, vasat, ásványi anyagokat és sok más hasznos tápanyagot biztosíthatnak. 

Zsírok

A kutya étrendjében a zsírok biztosítják a legnagyobb mennyiségű koncentrált energiaforrást. Ezek biztosítják a nagyon szükséges zsírsavakat is, amelyek a kritikus anyagok alapvető építőkövei, és fontosak az egészséges és normális sejtek fenntartásához és létrehozásához. 

Ásványok 

Az ásványi anyagok olyan szervetlen tápanyagok, amelyek a kutya testtömegének kevesebb mint 1%-át teszik ki. Ennek az alacsony számnak ellenére azonban az ásványi anyagok kulcsszerepet játszanak különböző alapvető funkciókban, beleértve a növekedést, az egészséges fogakat és az erős csontokat. 

Fehérjék

A fehérjék aminosavakból álló komplex molekulák, amelyek a sejtek növekedésének, javításának és fenntartásának fő építőkövei. A társállatok, például a kutyák esetében a fehérje szükséges az egészséges szőrzet és bunda fenntartásához, amely gyakran a kutyus napi fehérjebevitelének akár 30%-át is felemészti. 

Vitaminok 

A vitaminok olyan szerves anyagok vagy szintetikus származékok, amelyek szükségesek a szervezet normális és megfelelő működéséhez. Ezek emellett elengedhetetlenek a kalóriák energiává alakításához, a kutya immunrendszerének erősítéséhez és a szervezetben zajló egyéb folyamatok segítéséhez. 

Mindezen összetevők mennyisége és kombinációja teljes mértékben a kutya súlyától, korától, életmódjától, valamint fizikai vagy egészségügyi állapotától függ. Ez a magyarázat arra, hogy miért létezik sokféle eledel az egészséges kutyatáplálkozáshoz a szőrmók minden életszakaszára és életszakaszára. 

Egészséges kutyatáplálkozás kölyökkutyáknak

A kölyökkutyáknak szánt eledeleket kifejezetten a még felnőtté váló kutyák tápanyagigényének figyelembevételével állítják össze. A kölyökkutyáknak testsúlykilónként körülbelül kétszer annyi kalóriára van szükségük, mint a hasonló fajtájú felnőtt kutyáknak. 

Ma már minden eddiginél több százféle étrend és etetési módszer közül választhatunk.

A kölyökkutyáknak körülbelül négyhetes korukban kell tudományosan összeállított és tápláló eledelt adni, amikor az anya teje kezd fogyni. 

A kölyökkutyatápot több, jól elosztott étkezésben kell adni, naponta két-három alkalommal. A 10 kilónál kisebb súlyú kölyökkutyáknak általában naponta háromszor kell enniük. A 10 kiló feletti kölyökkutyákat apránként lehet leszoktatni a napi két etetésre.

A rendszeres etetési ütemterv betartásával a kölyökkutyák hozzászoktathatják a szervezetüket egy rutinhoz, ami a szobatisztaságra való nevelés során jól jöhet. Bizonyos fajták túlzásba is eshetnek, ha túl sok kalóriát adunk nekik. Ezért az egészséges kutyatápláláshoz a súlygyarapodásuk szoros figyelemmel kísérése is szükséges. 

Konzultálhat állatorvosával is, hogy megtudja, a kölyökkutya a megfelelő növekedési ütemben halad-e, vagy túlzottan meghízik, illetve a normálisnál gyorsabban növekszik-e. Ajánlott, hogy kölyökkutyája olyan táplálékot egyen, amely 25%-30% fehérjét tartalmaz. Vegye figyelembe, hogy a kutya felnőttkori méretét a genetika határozza meg, és nem az, hogy milyen gyorsan nő. Soha ne etesse túl a kiskutyát csak azért, hogy megpróbálja felgyorsítani a növekedési ütemét. 

A kutyafajták jelentős különbségeket mutatnak a túlevési hajlam, a növekedési ütem, a méret és egyebek tekintetében. Számos olyan változó van, amely segít Önnek a helyes választás meghozatalában a kölyökkutya kalória- és tápanyagszükségletét illetően. Ezért erősen ajánlott mindig állatorvos tanácsát beállítani. 

A legjobb kutyaeledel felnőtt kutyáknak

Minden kutya más és egyedi, ami azt jelenti, hogy egyetlen kutyaeledel sem képes támogatni az egészséges kutyatáplálkozást minden kutyus számára. Általánosságban elmondható, hogy a prémium kategóriás kutyatápok etetése a legtöbb kutya számára biztonságos választás. Ezek a prémium márkák különböző típusú tápokat kínálnak, akár konzerv vagy száraz kutyaeledel, akár fehérje választékot. Ma már különböző prémium kutyatáp márkákat találhat, amelyek nagyszerű lehetőségeket jelentenek kölyke számára. 

A kölyökkutyáknak szánt eledeleket kifejezetten a még felnőtté váló kutyák tápanyagigényének figyelembevételével állítják össze.

Felnőtt kutyája számára válasszon olyan speciálisan kiegyensúlyozott eledelt, amely biztosítja az egészséghez, jóléthez és boldogsághoz szükséges tápanyag- és kalóriaszükségletet. Kutyája életének ezen szakaszában az is lényeges, hogy biztosítsa a megfelelő adagszabályozást, akár szabadon választott, akár időzített etetési módszert alkalmaz, és tartsa be azt. 

Szabadon választható táplálás

A szabadon választható etetéssel a kutyaeledel mindig akkor és annyit kaphat, amikor és amennyit a kutyus szeretne. Ez azonban ritkán jó választás az etetési módszerek tekintetében, mivel a legtöbb kutya hajlamos a túlevésre és a túlzott súlygyarapodásra. 

Étkeztetés 

Az étkezési etetés lényege, hogy naponta kétszer meghatározott mennyiségű ételt ad a kutyának. Sajnos sok kutya még mindig túlzásba viszi a táplálkozást, ha szabadon választható vagy időzített etetést kap. Ezért a kutyák többsége számára az étkezéses etetés gyakran ajánlott. 

Időzített etetés 

Ha időzített etetéssel eteti kutyáját, akkor egy bizonyos ideig rendelkezésre álló ételadagot készít. Például 20 percig helyezhetsz ételt kedvenced tálkájába. Ezen időszak után, ha kutyája még mindig nem ette meg az ételt, akkor vegye el az ételt. Ez egy gyakori módszer a különböző fajták etetésére, amelyek nem hajlamosak a falánkságra. 

A nedves és száraz kutyatápok címkéin feltüntetett etetési mennyiségekre vonatkozó iránymutatások közül sokan túl magas kalóriatartalmúak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a középkorú kutyák hajlamosak nagyobb súlyfeleslegre szert tenni, mint a kölyökkutyák. 

Ezért az egészséges kutyatáplálás érdekében tápláló és kiegyensúlyozott kutyatápot kell választania. Ugyanakkor felelős etetési protokollokat is be kell vezetnie és be kell tartania, hogy csökkentse a túlfogyasztás és a helytelen táplálás következtében fellépő káros egészségügyi hatásokat. 

Ugyanabból a kategóriából: