Figyelemre méltó történelmi térképek és amit mutatnak

A történelmi térképek legérdekesebb típusai közé tartoznak azok, amelyek háborúkat vagy csatákat ábrázolnak. Egy történelmi csatatérkép megmutatja a területet, ahol a csata zajlott, és azt a területet, amelyet az egyes erők elfoglaltak, valamint a mozgásukat. Az olyan háborúk nagyobb térképei, mint a világháborúk, gyakran mindkét oldalt különböző színekkel ábrázolják. Például a tengelyhatalmak oldalán lévő országok piros, míg a szövetséges országok kék színűek lesznek. Ezek a térképek gyakran a két fél mozgását és a kulcsfontosságú csaták konkrét helyszíneit is mutatják.

A területi térképekből kiderül, hogy az országok és államok határai az évek során megváltoztak. Az Egyesült Államok jó példa erre. Az elmúlt 200 év során a nyílt területekből területek lettek, a területekből államok, és a határok is változtak. Vannak olyan térképek is, amelyeken különböző oldalakat rétegezhetsz, megmutatva, hogyan változtak a dolgok. 

Olvassa el a következő cikket is: Minden a méz refraktométerekről a méhészet számára 

A méhészet egyik legfontosabb szempontja a méztermelés. Az intelligens találgatások mindig tartalmaznak némi hibalehetőséget, és ez az oka annak, hogy a betakarításhoz olyan eszközök, mint a méhészeti mézrefraktométerek, jól jöhetnek. 

8 Figyelemre méltó korai térképek

Íme nyolc a legfontosabb térképek közül, amelyek egészen a térképészet korai történetéig nyúlnak vissza:

A babiloni világtérkép

A történelem legkorábbi ismert világtérképét Babilon ősi várostérképeinek agyagtábláira karcolták valamikor ie 600 körül. Ez a csillag alakú térkép mindössze 5 x 3 hüvelyk méretű, és a világot lapos korongként ábrázolja, amelyet egy “keserű folyó” vagy óceán vesz körül. A térképet egy ékírásos szöveg kíséri, amely leírja, hogy az ismeretlen földeket mitológiai szörnyek lakják, ami arra utal, hogy a térkép tényleges földrajzi jellemzőket és babiloni kozmológiai elemeket mutat.

A babilóniai világtérkép vagy az Imago Mundi nagyjából a Kr.e. 6. századra datálható

A Cantino Planisphere

Az egykor egy kartográfiai lopási akció középpontjában álló Cantino Planisphere nem csupán Európát, Indiát és Afrikát ábrázolja példátlan részletességgel, mivel ez a valaha ismert legkorábbi térképek közé tartozik, amelyeken Portugália dél-amerikai újvilági területeinek partvonalai láthatók. A térkép Brazília északi részétől egy apró szárazföldcsoportot is jelöl, amely Hispaniolának, Kubának és az amerikai keleti partvidék egy részének tűnik. 

A Cantino Planisphere történelmi térképe
A Cantino Planisphere történelmi térképe

A Da Ming Hun Yi Ti

A Ming-birodalom egyesített térképe, vagy Da Ming Hun Yi Ti of China a Távol-Kelet legkorábbi fennmaradt, selyemre rajzolt világtérképei közé tartozik, amelyek 1389-ben készültek. Ez a térkép az egész eurázsiai kontinenst átfogja az Atlanti-óceántól Japánig, amely aprólékos jelöléseket tartalmaz a közigazgatási központokról, folyókról és hegyvonulatokról. Különösen figyelemre méltó, ahogyan a különböző szárazföldek méreteit eltorzítja. 

Ugyanabból a kategóriából: