Gyakori problémák a nyomtatókkal és az olcsó nyomtatópatronokkal 

Az olcsó nyomtatópatronok az esetek többségében zökkenőmentesen működnek. Egyszer azonban előfordulhat, hogy a nyomtatója már nem úgy működik, ahogyan azt Ön elvárja. 

Nem a papírelakadás az egyetlen probléma, ami miatt frusztrált lehet a nyomtatójával. A csíkos vagy elmosódott képek, az elmosódott szöveg és más hasonló tintaproblémák gyorsan tönkretehetik a nyomtatási feladatot, vagy ami még rosszabb, akár lehetetlenné is tehetik a feladatot. 

De elhinné, hogy a legtöbbször az alulhasználat a bűnös a problémák mögött? A tintafúvóka eltömődik és a tinta kiszárad, ha nem használja rendszeresen a nyomtatóját. E problémák megelőzése érdekében ajánlott hetente egyszer kinyomtatni egy tesztoldalt. 

Az olcsó nyomtatópatronok az esetek többségében zökkenőmentesen működnek.

Ha azonban ez még mindig nem oldja meg a nyomtató problémáit, számos hibaelhárítási tipp segíthet abban, hogy újra tiszta és hibátlan nyomtatásokat kapjon, mielőtt még észrevenné. Tekintse meg a nyomtatókkal és nyomtatópatronokkal kapcsolatos leggyakoribb problémákat, és azt, hogy miként javíthatja ki őket:

Színes foltok fekete-fehér képeken

A legtöbb nyomtatómodell jelenleg a színek kombinációját használja a szürke, fekete és fehér tökéletes egyensúlyának előállításához. Ez azt jelenti, hogy meglehetősen gyakori lehet, hogy még a fekete-fehér képeken is észrevehetőek bizonyos színnyomok. Ez azonban még mindig lehet egy kicsit bosszantó. 

A fekete és szürke nyomtatásokon megjelenő színes foltok gyakran az eltömődött vagy eltömődött patronfejek vagy nyomtatófúvókák következményei. A legjobb, amit tehet a probléma megoldására, ha először kiveszi a tintapatront. Nedves, puha ruhával törölje át a fejet. ha a nyomtató rendelkezik nyomtatófej- vagy fúvóktisztító funkcióval, mindenképpen futtassa azt is.  

A tintafúvóka eltömődik és a tinta kiszárad, ha nem használja rendszeresen a nyomtatóját.

Elmosódott megjelenésű nyomtatott szövegek

Olcsó nyomtatópatronok használata esetén több probléma is okozhatja a nyomtatott szövegek elmosódását. A leggyakoribb bűnös azonban az eltömődött vagy eltömődött patronfejek. Az első problémához hasonlóan csak annyit kell tennie, hogy kiveszi a tintapatront, majd egy nedves, tiszta ruhával áttörli a patronfejet. 

Ha azonban ez nem segít, és a probléma továbbra is fennáll, a következő legjobb megoldás a tintaszint ellenőrzése, hogy megbizonyosodjon arról, hogy még mindig elegendő tinta van-e a készülékben. A nyomtató kézikönyvében megtalálhatja a nyomtatófej pozíciójának beállítására vonatkozó utasításokat. Végül ellenőrizze a nyomtató illesztőprogramjait, és győződjön meg arról, hogy azok is frissítve vannak. 

Szivárgó olcsó nyomtatópatronok

Ha a tintapatronja szivárog, komoly bajba kerülhet. Előfordulhat, hogy a nyomtatója elkeni a tintát, foltos oldalakat nyomtat, vagy elakad. A szivárgó nyomtatótintapatronok a rossz tömítés vagy a túltöltött patronok következményei lehetnek. Lehet, hogy fecskendőt kell ragadnia a túltöltés megszüntetéséhez, ha újratöltött patront vásárolt, vagy kézzel töltötte újra a tintát. 

A szivárgás a rossz tömítés miatt is előfordulhat. A következő lépéseket kell követnie a probléma megoldásához:

  1. Vegye ki a tintapatront. Ügyeljen arra, hogy vízszintesen tartsa, hogy a tinta ne folyjon tovább.
  2. Egy tiszta ruhával törölje le a patront, és törölje tisztára a nyomtató belsejében lévő érintkezési pontot is. Több törlésre is szükség lehet, hogy teljesen megszabaduljon az összes kiömlött tintától. 
  3. Ezután nyomja meg a kazetta fején található szalagzárat. Óvatosan nyomja össze a nyomtatókazettát, hogy ellenőrizze, a tömítés már a helyén van-e. 
  4. Tegye vissza a kazettát, és óvatosan nyomja le, amíg a megfelelő pozícióba nem pattan. 
A legtöbb nyomtatómodell jelenleg a színek kombinációját használja a szürke, fekete és fehér tökéletes egyensúlyának előállításához.

A képernyőn megjelenő színek és a nyomtatott színek nem egyeznek meg

A számítógépen lévő fájl nagyszerűen néz ki. Abban a pillanatban azonban, amikor a kinyomtatott kép kiment, észrevetted, hogy a színek merőben eltérnek attól, amit a képernyőn látsz. Mi lehet ennek az oka?

Az egyik lehetséges ok az, hogy az egyik használt tintaszín már kifogyott, és emiatt a színek nem tűnnek megfelelőnek. Ellenőrizze a tintaszinteket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem ez a probléma.

Egy másik gyakori ok, hogy a monitor eltérő színbeállításokat használ. Ez azt jelenti, hogy hacsak nem költ pénzt és időt a motor megfelelő kalibrálására, a színek egyáltalán nem fognak olyan jól egyezni. 

A jó hír az, hogy több dolgot is tehetsz annak érdekében, hogy a színek és a nyomtatott színek a lehető legjobban illeszkedjenek egymáshoz. Ezek közé tartoznak a következők:

  • Mindig kiváló minőségű papírt használjon. A nyomtatáshoz használt különleges papírtípus befolyásolhatja a nyomtatott színek megjelenését. A színek például fényes papíron telítettebbnek tűnhetnek. 
  • Használjon cián, magenta, sárga és kulcs vagy CMYK színeket a számítógépén minden alkalommal, amikor tervez valamit a vörös, zöld, kék vagy RBG helyett. A nyomtatók és az olcsó nyomtatópatronok CMYK színbeállításokat használnak, így a nyomtatott változat közelebb áll ahhoz, amit a monitoron lát. 

A nyomtató nem ismeri fel a tintapatront

Ha nemrég vásárolt nyomtatópatronokat, de a nyomtató nem ismeri fel őket, néhány lépéssel orvosolhatja a problémát. Először is ellenőrizheti, hogy jóváhagyott patront vásárolt-e. Más nyomtatók csak az OEM vagy eredeti berendezésgyártó patronjait fogadhatják el. 

Tegye vissza a régi patront, hogy ellenőrizze, a nyomtató még mindig felismeri-e azt. A probléma a nyomtatóval lehet, ha az nem ismeri fel a régi patront. Vegye ki először a patront, és húzza ki a nyomtatót. Dugja vissza a nyomtatót 10-15 perc elteltével, és helyezze be az új patront. 

Elmosódott vagy csíkos nyomtatott oldalak 

Az eldugult vagy eltömődött olcsó nyomtatópatronok elmosódott vagy csíkos oldalakat eredményezhetnek. Ha a patron teljesen eltömődött, előfordulhat, hogy egyáltalán nem történik nyomtatás. A részlegesen eltömődött patronok viszont elmosódásokat, csíkokat vagy kihagyásokat okozhatnak. Ez gyakran akkor fordul elő, ha egy nyitott tintapatront kivesz a nyomtatóból, és az a levegőnek kitett. Akkor is előfordulhat, ha néhány hétig nem használja a nyomtatót. 

A fej tisztítására vonatkozó utasításokat a patron vagy a nyomtató kézikönyvében találja. Kiveheti a kazettát a nyomtatóból, és egy puha, tiszta ruhával áttörölheti a fejet. Öblítse ki a patronfejet desztillált vízzel, törölje szárazra, majd helyezze be újra. 

Ugyanabból a kategóriából: