Webhosting és annak közös típusai

Ingyenes webtárhely

Sajnos manapság semmi sincs ingyen, és ha azt hiszi, hogy ezek a szolgáltatások ingyenes tárhelyet biztosítanak, ez egyáltalán nem így van. Az ingyenes webtárhely-szolgáltatásokkal technikailag nem hozhat létre saját webhelyet, hanem csak egy vagy több oldalt hoz létre egy másik személy webhelyén.

Webhosting központ
Ingyenes webtárhely nem ajánlott

A WordPress például lehetővé teszi, hogy ingyenesen hozzon létre blogot vagy weboldalt a platformján. Az Ön webhelye azonban csak egy aldomainje az ő domainjüknek. Ez azt jelenti, hogy az URL-címed www.yourwebsite.wordpress.com lesz a www.yourwebsite.com helyett. Elengedik a WordPress nevet, de fizetned kell, hogy élvezhesd ezt a kiváltságot. Ez azt jelenti, hogy ingyenes, feltéve, hogy nem zavarnak a hirdetések az egész oldalon, és hogy a WordPress szerepel az URL-edben. 

Virtuális privát szerver vagy VPS tárhely

A VPS vagy Virtual Private Server hosting egy népszerű webhosting lehetőség azon webhelytulajdonosok számára, akik a szokásos megosztott tárhelyről szeretnének frissíteni, mivel ez minden szempontból kiegyensúlyozottabb, beleértve a költségeket is. 

A VPS-szerverek továbbra is megkövetelik, hogy a többi felhasználóval egy fizikai szerveren ossza meg a tárhelyet. A különbség a hagyományos megosztott tárhelyhez képest azonban abban rejlik, hogy ez hogyan valósul meg. 

Videó: Mi a VPS vagy a virtuális magánszerver?

Először is, a VPS-szerverek esetében nagyon ritka, hogy több mint 20 éves legyen. Persze az előnye az, hogy a gépet már a kezdetektől fogva kevesebb stressz éri. De az igazi előny a VPS hosting esetében a hypervisor vagy virtuális gép monitor formájában jelentkezik. 

A hypervisor egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi, hogy egy számítógépen több virtuális gépet működtessen és hozzon létre. Ez hasonló ahhoz, mintha egy kiszolgálón több virtuális számítógép lenne, amelyeknek saját dedikált mennyiségű HDD-helyük, RAM-juk és CPU-juk van. 

Megosztott tárhely

Valószínűleg a legolcsóbb webhosting lehetőség, amely saját domaint biztosít, a megosztott tárhely leginkább olyan kis weboldalak számára alkalmas, amelyek nem kapnak nagy forgalmat. A megosztott tárhelycsomagokra való feliratkozáskor webhelye egy szerveren osztozik más webhelyekkel. A dolgok hatékonyabbá tétele és az olcsó tárhelyszolgáltatási lehetőségek biztosítása érdekében a webtárhelyszolgáltatók több felhasználót helyeznek el egy szerveren. Vannak olyan szerverek, amelyek több mint 1000 szerverrel rendelkeznek. Ha figyelembe veszi, hogy minden felhasználónak több webhelye is lehet az általa választott konkrét terv alapján, akkor rájön, hogy egyetlen szerveren önmagában akár 5000 webhely is lehet. 

Ugyanabból a kategóriából: