A VPS tárhely alapjai

A virtuális privát szerver vagy VPS hosting a tárhely egyik formája, amely azok számára alkalmas, akik már kinőtték a megosztott tárhelyet. Míg a megosztott tárhely azt jelenti, hogy több webhely található egy webszerveren, az erőforrások garantálása nélkül, addig a VPS esetében kevesebb felhasználó van, akik megosztják a kiosztott processzor teljesítményét, memóriáját és a kiosztott merevlemezterület szegmenseit.  

Lehet, hogy a tárhely nem egy könnyen érthető téma, de az alapjai gyorsan elsajátíthatók, ha időt szánsz arra, hogy megismerkedj velük. Ha azt tervezi, hogy VPS tárhelyet választ, de még mindig bizonytalan abban, hogy ez megfelel-e az Ön igényeinek vagy sem, akkor van néhány alapvető dolog, amit először tudnia kell a web hosting ezen formájáról.  

A virtuális privát szerver tárhely különböző típusai

Alapvetően kétféle virtuális privát szerver hosting létezik – menedzselt és nem menedzselt VPS. 

A virtuális privát szerver vagy VPS hosting a tárhely egyik formája, amely azok számára alkalmas, akik már kinőtték a megosztott tárhelyet.

Kezelt VPS

Azok a webhelytulajdonosok, akik kisebb létszámmal rendelkeznek, vagy kevesebb technikai érzékkel rendelkeznek, kihasználhatják a menedzselt VSP előnyeit. A tárhely e formája révén az informatikai szakértők kezelhetik a terhelés egy részét az Ön helyett, mivel megfelelően működtetik a szerverét, és gondoskodnak a virtuális szerverről az Ön nevében. Íme néhány dolog, amire számíthat ezektől a webtárhelyszolgáltatóktól:

 • Automatizált biztonsági mentések 

Így vissza tudja majd hívni a webhely korábbi verzióját, ha valami baj történne vele.    

 • A szerver kezdeti beállítása

A VPS használatával történő weboldal indítása során a szerver beállításához több lépés szükséges. Ezek közé tartozik a szerverszoftver, a vezérlőpanel, az operációs rendszer és az alkalmazások telepítése. A menedzselt tárhelyszolgáltató az, aki mindezekről gondoskodik. 

 • A  weboldal figyelemmel kísérése 

A VPS-hostok képesek figyelni és nyomon követni a rosszindulatú támadások és a hardverhibák korai figyelmeztető jeleit.  

 • Biztonsági javítások

Az alapvető kiszolgálószoftverek és az operációs rendszer biztonsági javításai mind telepítve és frissítve vannak az Ön számára.  

 • Frissítések

Minden operációs rendszer és alkalmazás frissítés és a szerver folyamatos finomhangolása az Ön nevében történik.  

VPS esetében kevesebb felhasználó van, akik megosztják a kiosztott processzor teljesítményét, memóriáját és a kiosztott merevlemezterület szegmenseit.  

Nem felügyelt VPS

A nem felügyelt VPS esetében a webtárhely átveszi az operációs rendszer telepítését. Mivel a weboldal tulajdonosa, Ön lesz az, aki kezeli a szerver minden különböző aspektusát, beleértve a következőket:

 • A szerver konfigurálása és karbantartása, beleértve az összes olyan frissítést, amelyet szeretne látni. 
 • A szoftver telepítése, a vezérlőpanel és a szoftverfrissítések kezelése.
 • Hardverhiba vagy kiesés esetén nem sok támogatást kap a tárhelyszolgáltatótól. 
 • A biztonsági fenyegetések figyelése, a hibaüzenetek javítása és a biztonsági javítások telepítése mind az Ön számára történik.
 • Ön lesz az, aki beállítja a weboldalának biztonsági mentési szolgáltatásait. 

A nem menedzselt VSP csak a műszaki ismeretekkel és háttérrel rendelkező webhelytulajdonosoknak ajánlott. 

Mindig ellenőrizze a kiválasztott VPS hosting szolgáltatóval, hogy megtudja, milyen szintű kezelést biztosítanak. A költségek és a rugalmasság a fő kompromisszumok, amikor a nem menedzselt és a menedzselt tárhelyekről van szó. 

Bár természetes, hogy a nem menedzselt szolgáltatások kedvezőbbek a menedzselési tervekhez képest, mégis van egy bökkenő. Rendelkeznie kell némi technikai tudással a szerver futtatásához és karbantartásához, vagy készen kell állnia arra, hogy felvegyen valakit, aki biztosítja, hogy a szerver zökkenőmentesen működjön és biztonságban maradjon az esetleges támadásoktól. 

Azok a webhelytulajdonosok, akik kisebb létszámmal rendelkeznek, vagy kevesebb technikai érzékkel rendelkeznek, kihasználhatják a menedzselt VSP előnyeit.

A VPS szerverek előnyei

A VPS szerverek fő előnye az a tény, hogy ezek megadhatják Önnek az összes szabadságot, hogy saját virtuális gépe legyen, ugyanúgy, mint egy dedikáltabb és drágább szerver, amely olyan teljesítményt nyújt, amely lehetővé teszi, hogy mérsékelt forgalmat kezeljen egy alkalmi nehéz tüskével. 

Azt is testre szabhatja az Ön egyedi igényei szerint, mivel egy VPS esetében alapvetően saját operációs rendszerrel rendelkezik. Például, ha van saját szerveralkalmazásai az Apache, a MySQL vagy a PHP, akkor képes lesz arra, hogy testre szabja ezeket, hogy biztos legyen abban, hogy a kiszolgálás megfelel az Ön igényeinek és követelményeinek. 

Tekintse meg a VPS-szerverek használatának jelentős előnyeit:

 • Olcsóbb 

A VPS szerverek sokkal olcsóbbak, mint a dedikált szerverek.

 • Vezérlés

A VPS-szerverek lehetőséget adnak a tárhelykörnyezet felügyeletére. Ettől eltekintve, ha olyan alkalmazásokat tervez telepíteni, amelyekhez a telepítés véglegesítéséhez rendszer-újraindításra van szükség, ez bármikor könnyen elvégezhető, és nem kell aggódnia, hogy esetleg mást is érinthet. Bár a VPS-kiszolgálót megosztja más felhasználókkal, a sajátját mégis újraindíthatja anélkül, hogy megzavarná másokét. 

 • Dedikált erőforrások

Ha VPS-szerver mellett dönt, akkor előre meghatározott RAM-mennyiséget kap, amely mindig rendelkezésére áll, amikor csak szüksége van rá. Ez ellentétben áll a megosztott webtárhelyekkel, ahol más felhasználók osztoznak Önnel ugyanazon a szerveren, ami akkor használhatja fel a RAM-ot, amikor Önnek a legnagyobb szüksége van rá.

 • Skálázható

Végül, a VPS-sel megvásárolhatja a szükséges erőforrásokat, és ha ez még mindig nem elég, akkor csak növelheti a méretet, ahogyan szükséges.  

A lényeg  

A VPS stílusú tárhely a legjobb módja annak, hogy lépést tartson egy olyan weboldal sikerével, amely gyors bővülésen és növekedésen megy keresztül. Ez a következő legjobb hosting terv, amely valamiféle skálázhatóságot kínál Önnek. 

A VPS választásával nem csak egy jelentős mennyiségű sávszélességet és tárhelyet élvezhet, amely teljesen az Öné, mivel ez egy költséghatékonyabb megoldás, amely megfelel a forgalmas webhelyek igényeinek. 

Amikor megpróbálja eldönteni, hogy milyen típusú VPS-hosztingot fog használni, fontolja meg, hogy mennyire szeretne gyakorlatias lenni, vagy fel tud-e bérelni valakit, aki a munka nagy részét elvégezheti az Ön nevében. Válassza a nem felügyelt VPS-t, ha inkább a saját szerverét szeretné üzemeltetni. Viszont válassza a menedzselt változatot, ha azt szeretné, hogy valaki más intézze a szoftverfrissítéseket, az automatikus biztonsági mentéseket és a szerver karbantartását.

Ugyanabból a kategóriából: