Az ingyenes DNS tárhely alapjai

Az ingyenes DNS-hosting megbízható és kiváló minőségű szolgáltatójának kiválasztása kritikus fontosságú, ha éppen a meglévő weboldalának bővítése vagy egy új weboldal építése van folyamatban. Egy jó DNS tárhelyszolgáltató ebben az esetben olyan, mint a legjobb barátja. Egy megbízható DNS-hosting szolgáltatással jobb megbízhatóságot, redundanciát, sebességet és biztonságot élvezhet. 

Honlap-tulajdonosként vagy -kezelőként az egyik legrosszabb rémálma, hogy az emberek meglátogatják a honlapját, és csak azt veszik észre, hogy az nem működik. Sajnos az egyre növekvő számú elosztott szolgáltatásmegtagadási vagy DDoS-támadások miatt, amelyek során a webes szolgáltatásokat rengeteg kérés árasztja el, mindig fennáll a veszélye annak, hogy webhelye összeomlik a nagy terhelés alatt, akár tetszik Önnek, akár nem. 

Az ingyenes DNS-hosting megbízható és kiváló minőségű szolgáltatójának kiválasztása kritikus fontosságú, ha éppen a meglévő weboldalának bővítése vagy egy új weboldal építése van folyamatban.

Éppen ezért fontos, hogy kiváló minőségű DNS-hostingszolgáltatót válasszon, hogy biztosítsa webhelye redundanciáját. Ettől eltekintve, ha DDoS-támadás, konfigurációs hiba vagy infrastruktúra meghibásodás történik, soha nem lesz elég, ha csak egy dedikált DNS-kiszolgálóval rendelkezik. Több DNS-szolgáltatóra van szüksége különböző hálózatokon, hogy garantálja a DNS rendelkezésre állását és csökkentse a DNS-leállás lehetőségét. 

Ma már számos lehetőség és csomag közül választhat DNS-hostingot. Sok DNS-hostingszolgáltató felszámolhat díjat a szolgáltatásaikért. A jó hír azonban az, hogy vannak nagyszerű ingyenes DNS-hostingszolgáltatók is. 

Mielőtt azonban megismerkedne ezekkel a DNS-hostingszolgáltatókkal, amelyek ingyenesen kínálják szolgáltatásaikat, van néhány alapvető információ, amelyet először tudnia kell, mielőtt kiválasztja a következő DNS-hostot. 

Több DNS-szolgáltatóra van szüksége különböző hálózatokon, hogy garantálja a DNS rendelkezésre állását és csökkentse a DNS-leállás lehetőségét. 

Mi a DNS?

A DNS vagy domainnévrendszer az ember által olvasható információkat, beleértve a webhelyet, a domainnevet és más típusú internetes erőforrásokat, IP-címekre vagy címzési protokollokra fordítja, amelyeket a számítógépek az online információk megtalálására és navigálására használnak. 

A DNS segítségével könnyebb lesz megjegyezni olyan kifejezéseket és szavakat, mint például a Google és a Netflix, mint egy hosszú számsor helyett. Lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de ha jobban megnézi, a DNS-lekérdezések alapjai nagyon egyszerűek és egyértelműek. 

Minden weboldalnak megvan a saját megfelelő névszerve. Egy adott weboldal megtekintéséhez csatlakoznia kell a névszerveréhez, hogy lekérhesse az adott weboldal IP-címét és más kapcsolódó fájlokat. 

Amikor valaki például a NameIt.com címet írja be a böngészősávba, a böngészője megpróbálja lefordítani a NameIt domainnevet IP-címre. A folyamat során lekérdezi vagy megkéri a DNS-t, hogy megtalálja a NameIt domain névkiszolgálóját. Ha a NameIt névszerver nem elérhető, a látogató böngészője nem fogja tudni megtalálni a megjelenítendő weboldal IP-címét. 

Ma már számos lehetőség és csomag közül választhat DNS-hostingot.

Ha már van domainje, de nincs domain névszerver, akkor amikor valaki rákeres a weboldalára, csak azt a hibát fogja látni, hogy az oldal nem érhető el, mert a weboldalának nincs tárhelye.

A megbízható ingyenes DNS tárhely fontossága 

Nagyon fontos, hogy megbízható és megbízható DNS tárhelyszolgáltatót válasszon, mivel ez szinte mindent befolyásolhat, beleértve a webhely redundanciáját, sebességét és ami még fontosabb, még a biztonságát is. 

Redundancia

Soha nem ajánlott, hogy csak egyetlen hibapontja legyen, ha Ön egy vállalkozás tulajdonosa. A DNS-hosztingszolgáltatók lehetővé teszik a másodlagos névszerverek beállítását. Feltételezheti azonban, hogy ez nem befolyásolja a többi szolgáltatásukat. 

Ez hasonló ahhoz, mintha a számítógépén lévő fájlok biztonsági másolatát egy külső merevlemezen tartaná, amelyet biztonságosan őrzött helyen tart otthonában. Ha azonban tűz ütött ki, nemcsak a számítógépét veszítheti el, hanem a rajta lévő összes fájlt is. 

Ugyanúgy, ahogyan a biztonsági mentéseket is külső helyszínen kell tárolni, ugyanúgy fontos, hogy több DNS tárhelyszolgáltatót használjon. A leggyakoribb megközelítés itt az, hogy az egyik DNS-szolgáltatót elsődleges tárhelyként konfigurálja, míg a többit másodlagosnak tekinti, és az elsődleges szolgáltatónak aláveti. 

Ez azt jelenti, hogy minden rekordja szinkronizálásra kerül az elsődleges tárhelyéről a másodlagos tárhelyére. Például, ha egy keresés sikertelen és időzített az első DNS-kiszolgálón, akkor a következő DNS-kiszolgálót fogja lekérdezni, amíg a megfelelő IP-cím vissza nem érkezik. Ha azonban nem sikerül feloldani, akkor a híres hibaüzenetben fogod látni, hogy a weboldal nem elérhető. Ez csak azt mutatja, hogy a DNS-szolgáltatások is leállhatnak. 

Mivel azonban az internetszolgáltatók vagy ISP-k a DNS-t gyorsítótárba helyezik, ha az első szolgáltató leállt, a rendszer egy ideig továbbra is lekérdezi az első DNS-kiszolgálót, mielőtt lekérdezné a másodikat. Ennek egyszerű és gyors megoldása, ha csak ideiglenesen módosítja a DNS-rekord TTL-beállítását, és a forgalmat a második DNS-kiszolgálóra irányítja, amíg a kiesés meg nem szűnik. 

Az általános gyakorlat itt az, hogy a DNS rekordok TTL-ideje hosszabb legyen, mivel az internetszolgáltató gyorsítótárba helyezi a DNS-t, és a felhasználók nem is veszik észre, ha az ingyenes DNS tárhelyszolgáltató csak egy kis időre megy tönkre. Ha a TTL rekordod például hétfőn egy hétre van beállítva, és a DNS szolgáltató hétfő estétől csütörtökig nem elérhető, a felhasználók nem látnak és nem vesznek észre semmilyen leállást, mivel az IPS-ed gyorsítótárazza a DNS-t. 

Sebesség

Egy másik tényező, amely fontos szerepet játszik az ingyenes DNS tárhelyszolgáltató kiválasztásában, a sebesség. Egy gyors DNS-hostingszolgáltató kiválasztása kisebb késleltetést garantál a TTFB és a DNS-keresés között. Egy webhely sebességtesztelő eszköz segíthet a TTFB és a DNS-nézés idejének tesztelésében. 

A DNS-hostingszolgáltatóknak több POP-juk is van. Jobb, ha több hely van, mert ez azt jelenti, hogy nagyobb az esélye annak, hogy egy DNS-kiszolgáló a látogató közelében van, így csökken a keresési idő. Azonban ismét vegye figyelembe, hogy a DNS-t az internetszolgáltatók is gyorsítótárba helyezhetik, így a DNS-kiszolgálók kevesebb lekérdezést kapnak, ha hosszabb TTL-t állít be. 

Ugyanabból a kategóriából: