Laptop számítógép vásárlás hibák elkerülése minden áron

A specifikációk ellenőrzése önmagában nem elég, amikor a legjobb laptopot keresi. Bár a műszaki adatok és az egyes vélemények még mindig fontos szerepet játszanak, amikor az Ön igényeinek megfelelő laptopot keresi, mégis van néhány gyakori buktató, amellyel sok vásárló gyakran találkozik.

Hogy megkímélje magát a lelkiismeret-furdalástól és a megbánástól, íme a laptopvásárlási hibák, amelyeket mindenképpen el kell kerülnie. 

Csak egy specifikáció megszállottsága

Az alagútlátás mindig rossz hír, amikor a következő gépét vásárolja. Bár izgalmas több adatlapot összehasonlítani, soha ne válasszon ki egyetlen konkrét adatot, mint fő prioritást, és csak ezt az egyetlen tényezőt nézze. 

Bár mindig szem előtt tarthat egy alapszintű specifikációt, amely garantálja, hogy a kívánt teljesítményt kapja, nem bölcs ötlet egyetlen specifikáció megszállottja lenni, és semmi más. 

Hasonlóképpen nem szabad a processzor sebességének, az akkumulátor élettartamának vagy a felbontásnak a megszállottja lenni.

Könnyű például izgatottá válni, ha valaki néhány extra dollárt költ a RAM memória megduplázására. Az igazság azonban az, hogy a legtöbb felhasználónak valójában nincs szüksége 8 GB-nál többre, kivéve azokat, akiknek komoly szoftvereket kell használniuk a munkájukhoz. 

Hasonlóképpen nem szabad a processzor sebességének, az akkumulátor élettartamának vagy a felbontásnak a megszállottja lenni. Ha szűkös a költségvetése, mint a legtöbb embernek most, meg kell tanulnia egyensúlyozni a hardverek kiválasztása között. Gondoskodjon arról, hogy olyan laptopot válasszon, amely rendelkezik a szükséges hardverrel és funkciókkal. Eközben a többi, ami a költségvetés alá esik, csak bónusznak számít. 

Laptop számítógép vásárlása „Mára”

Lehet, hogy ez régi tanácsnak hangzik, mégis a mai napig alkalmazható. Hacsak nem a legújabb és legmenőbb technológiát szeretné beszerezni, egy új laptop több évig is kitart, esetleg tovább is, ha egy másik vásárlásra kell spórolnia néhány dollárt. Ahelyett, hogy kizárólag a jelenlegi igényeihez szerezne be egy laptopot, inkább ajánlott olyat vásárolni, amelyre több évig is számíthat. 

Nagyon csábító lehet egy alacsony árcédulával rendelkező alapmodell megvásárlása, amely 128 GB-os szilárdtest-meghajtóval vagy 4 GB RAM-mal rendelkezik. Ez azonban csak korlátozza a készülék hosszú távú vonzerejét, mivel hamarabb elfogy a tárhely, és lehet, hogy több alkalmazást már nem tud jól kezelni. Valószínűleg jobb ötlet, ha egy nagyobb RAM-mal és nagyobb meghajtóval rendelkező, feljebb lépő modellt választasz. 

Hacsak nem a legújabb és legmenőbb technológiát szeretné beszerezni, egy új laptop több évig is kitart, esetleg tovább is, ha egy másik vásárlásra kell spórolnia néhány dollárt.

A legolcsóbb laptop keresése 

Bár számos nagyszerű laptopot kínálnak költségvetési árcédulával, az a tény, hogy olcsóak, nem garantálja, hogy rendelkeznek az összes szükséges funkcióval, amit keresel. Azt sem garantálja, hogy képes elvégezni azt a munkát, amire szüksége van. 

Tegyük fel, hogy egy négymagos és egy kétmagos processzor között próbál választani. Egyszerre több alkalmazást kell futtatnia. Ön azonban az olcsóbb ára miatt a kétmagos processzor mellett döntött. Ezután olyan rendszert kap, amely nem rendelkezik elegendő teljesítménynel az igényeihez, és ennek eredményeképpen ez a probléma addig fogja gyötörni, amíg el nem jön az ideje, hogy ismét újat vásároljon. 

Ahelyett, hogy a legalacsonyabb árcédulával rendelkező készüléket venné meg, olyan készüléket kell keresnie, amely megfelel az Ön igényeinek, és kereszthivatkozásokat kell tennie a jelenlegi költségvetésével. 

A kompatibilitás és a portok figyelmen kívül hagyása 

Nem minden laptop rendelkezik a szükséges portokkal. Sok laptop manapság például csak USB-C porttal és Thunderbolt 3-mal rendelkezik. Ha SD-kártyaolvasóra vagy USB-A-ra van szüksége, akkor vásárlás előtt nézzen utána, hogy olyan laptopot válasszon, amely rendelkezik ezekkel a speciális portokkal, vagy különítsen el egy adapter beszerzésére szánt összeget. 

Valószínűleg jobb ötlet, ha egy nagyobb RAM-mal és nagyobb meghajtóval rendelkező, feljebb lépő modellt választasz. 

Laptop vásárlása anélkül, hogy kipróbálná

Ha lehetséges, próbálja meg először kipróbálni a megvásárolni kívánt laptopot. A legtöbb manapság kapható hétköznapi laptopot a legtöbb téglaüzletben ki lehet próbálni, így a billentyűzettel, az érintőpaddal, a szoftveres felülettel és a többi alkatrésszel, amelyek jelentősen eltérnek az egyes modellek között, lehet babrálni. 

Túl könnyű természetesnek venni a többi, a specifikációs lapon nem említett funkció fontosságát, mint például az érintőpad érzékenységét vagy a fényes képernyő láthatóságát nappali fényben. Mint ilyen, semmi sem múlhatja felül, hogy valóban kézzelfoghatóan megtapasztalja, milyen érzés a laptop számítógépet ténylegesen saját maga használni.

Ha a készülék kipróbálása lehetetlen, mindenképpen csak olyan üzletben vásároljon, amely erős és szilárd visszavételi politikát kínál. 

Az elérhető legnagyobb felbontású eszköz kiválasztása 

Egy olyan gép, amely fényes 4K kijelzővel büszkélkedhet, mindenképpen többet ér egy felületes pillantásnál. Azonban nem mindig ez a legjobb választás, mert a kisebb képernyőkön nem élvezheti mindazokat az előnyöket, amelyeket a legnagyobb felbontás kínál. 

Ami még rosszabb, hogy a 4K képernyők jelentős hatással lehetnek a készülék akkumulátorának élettartamára is. A legtöbb 4K-s noteszgépnek még a nagyobb felbontású képernyőkkel együtt is meglehetősen gyenge a kitartása. Sok előnyt sem fogsz látni. 

Ezért ajánlott egy 1080p-s laptopot választani, hogy kímélje az akkumulátor élettartamát és a pénztárcáját, hacsak nem tervez egy hatalmas képernyővel rendelkező laptopot vagy egy szuper high-end játékgépet. 

Nagy összeg elköltése

Másrészt, még ha meg is szerzi a legdrágább laptopot, amely minden szempontból megfelel, akkor is csak a nehezen megkeresett pénzét pazarolja, ha csak olyan hardverért és funkciókért fizet, amelyekre eleve nincs is szüksége. 

A legtöbbször, ha egy laptop jelentős horpadás hagy a költségvetésében, akkor jó eséllyel van néhány felesleges dolog. Egy több mint 6000 dollárba kerülő MacBook Pro az összes csúcs specifikációval együtt vonzónak tűnhet. Azonban nem mindenkinek van szüksége egy 4 TB tárhelyet kínáló laptopra. 

Ugyanezt a készüléket hasonló specifikációkkal, kolosszális tárhely nélkül, feleannyiért is megkaphatod. A további tároláshoz olcsóbban szerezhet be külső meghajtót is. 

Kerüld el ezeket a hibákat, amikor a következő laptopodat vásárolod! 

Ugyanabból a kategóriából: