Buktatók elkerülése a konyha tervezésekor

A legtöbb otthoni tevékenység, a főzéstől az evésig, ivásig, társas kapcsolatok kialakításáig és a takarításig a konyhában zajlik. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a helyiség egyszerre legyen funkcionális és szép. Nem számít, milyen kialakítású vagy stílusú lehet a ház ezen része, az elrendezés és a szervezés mindig a fő összetevők közé tartozik. 

Íme néhány kritikus tipp, amit érdemes megjegyezni, és néhány buktató, amit el kell kerülnie, hogy a Dom24 konyha a legelegánsabb és legpraktikusabb kialakítású legyen. 

A tervezési szakértők a hűtőszekrényt, a tűzhelyet és a mosogatót konyhai háromszögnek nevezik. Ez az a hely, ahol a legtöbb tevékenység zajlik. Ezért a háromszög kialakítása akadálytalan hozzáférést és gondos tervezést igényel.

Akadályok a konyhai háromszögben

A tervezési szakértők a hűtőszekrényt, a tűzhelyet és a mosogatót konyhai háromszögnek nevezik. Ez az a hely, ahol a legtöbb tevékenység zajlik. Ezért a háromszög kialakítása akadálytalan hozzáférést és gondos tervezést igényel. E három rész közül gyakran a mosogató látja a legtöbb tevékenységet, bár a háromszögnek könnyű és kényelmes hozzáférést kell biztosítania a hűtőszekrényhez, a tűzhelyhez és a pulton lévő munkaállomásokhoz. 

A mosogatónak nyilvánvalóan közel kell lennie a vízvezetékhez. Vannak olyan esetek, amikor a csövek elhelyezése miatt a konyhákat úgy tervezték, hogy a mosogatót nem túl jó helyre helyezték. Ha az Ön házában ez a helyzet, érdemes felfogadnia egy vízvezeték-szerelőt, aki át tudja helyezni a vízvezetékeket, hogy helyet csináljon a mosogató legjobb elhelyezésének. 

Nem számít, hogy milyen elrendezésű vagy méretű konyhákról van szó, legyen az sziget, U-alakú, konyhai vagy L-alakú, a munkaháromszögben lévő összes láb összege soha nem lehet több mint 25 láb, vagy kevesebb mint 10 láb.  Ha a munkaháromszög túl szűk, az emberek egymásba botlanak. Ha túl nagy, fárasztó lehet az ételkészítés. 

Rossz megvilágítás 

Ez az egyik olyan helyiség a házban, ahol soha nem ajánlott a rossz világítás. Nem csak a nagyszerű hangulatról és a designról van szó. Az éles kések és más szerszámok kezelése miatti biztonság miatt a megfelelő munkavilágítás elengedhetetlen. Továbbá, ha a helyiségben több fény van, jobban ki tudja mutatni a design elemeit. 

Általában háromféle világításra van szükség a szobában. Ezek az általános világítás az általános megvilágításhoz, az akcentusvilágítás és a feladatvilágítás.  

Ami a konyhákat illeti, ellenőrizze a munkaterületeket, és ügyeljen arra, hogy mindenhol és mindenhol, ahol és amikor szükség van rá, fényt biztosítson. Azt is meg kell fontolnia, hogy közvetlenül az elsődleges munkaterületek fölé világítást szereljen fel. 

A konyhák funkcionalitásának és szépségének fokozására egy sor mini függeszték vagy függőlámpa használható. A medálok csodásan fognak kinézni, ha a mosogatók fölé kerülnek. A mini medálok sorozata viszont nagyszerűen működik a szigetek és a reggelizőpultok felett. A szekrény alatti világítás is felszerelhető, hogy a pultok megfelelő megvilágítással rendelkezzenek a közös feladatok elvégzéséhez. 

Mivel a beépített bútorok meglehetősen drágák lehetnek, és a terület teljes mérete korlátozott lehet, nagyon gyakori tervezési hiba, hogy nem tartalmaznak elegendő tárolóhelyet. Talán meglepődik, de még a legkisebb konyhákban is van pazarolt hely, amelyet okos tervezéssel minimalizálni lehetne.

Elégtelen pult hely

A konyhák tervezésekor nagyon gyakori panasz, hogy nincs elég hely a pultok számára. Minden olyan tevékenység miatt, ahol szükség van a munkalapra, és az állandóan ott elhelyezett készülékek miatt csak akkor van értelme, ha a lehető legtöbb nyitott vízszintes felületet szeretné a lehető legnagyobb mértékben elhelyezni. Ennek legegyszerűbb módja, ha L-alakú konyhákhoz reggelizőpultokat vagy szigeteket adunk. 

Elpazarolt hely a tárolásra 

Az teljesen normális, hogy a konyhákban sok minden van. Ettől eltekintve a szekrények mögé rejtett tárgyak furcsa formájúak lehetnek, és további helyet igényelnek, mint például az álló mixerek vagy az ételfeldolgozók. A készülékek tökéletes helyének megtalálása és annak biztosítása, hogy könnyen hozzáférhetők legyenek, meglehetősen trükkös lehet. 

Mivel a beépített bútorok meglehetősen drágák lehetnek, és a terület teljes mérete korlátozott lehet, nagyon gyakori tervezési hiba, hogy nem tartalmaznak elegendő tárolóhelyet. Talán meglepődik, de még a legkisebb konyhákban is van pazarolt hely, amelyet okos tervezéssel minimalizálni lehetne.  

Kisebb konyhák esetében ajánlott extra hosszú szuper szekrények beépítése, amelyekhez a tároláshoz szükséges további hely biztosítása érdekében díszléceket is beépíthet. Helyezzen zöld növényzetet vagy világítást e díszléc mentén, hogy felcsalogassa a tekintetet. A szekrényeket mindig a hűtőszekrény fölé kell telepíteni.  Ha nem használja ki a területet, az a szezonális vagy nagyméretű tárgyak tárolására szánt hely elvesztegetése lehet. Végül, polcokat kell telepíteni az alsó szekrények hátulján keresztül. ez akár 4 négyzetméternyi további tárolóhelyet is adhat. 

Kisebb konyhák esetében ajánlott extra hosszú szuper szekrények beépítése, amelyekhez a tároláshoz szükséges további hely biztosítása érdekében díszléceket is beépíthet. Helyezzen zöld növényzetet vagy világítást e díszléc mentén, hogy felcsalogassa a tekintetet.

A Backsplash elhagyása 

Az új vagy átalakított konyhák tervezésekor vagy költségvetés-tervezésekor a backsplash gyakran a legkevésbé fontos. Vagy ami még rosszabb, teljesen kihagyják az egészből. Bár igaz, hogy egyelőre megspórolhat némi pénzt, hosszú távon ez rengeteg erőfeszítésébe és idejébe fog kerülni.   

Ha figyelembe vesszük, hogy otthonunknak ebben a részében mennyi zsír, gőz és víz van, akkor könnyen megérthetjük, hogy a pultok vagy a főzőlap fölé szerelt hátsó burkolat miért az egyik legokosabb módja annak, hogy a konyhát tisztán és rendben tartsuk. A műanyagból, fémből vagy csempéből készült backsplashről a zsírt könnyebb letisztítani, mint a tapétát vagy a festéket. Ez tehát azt jelenti, hogy igazán fontos, hogy milyen anyagokat választasz a bútorhoz.

A rossz sziget kiválasztása 

Ami a szigeteket illeti, az emberek általában extra tároló-, tálaló- és előkészítőhelyre gondolnak. Meglepődhet azonban, ha megtudja, hogy a szigetek sok helyet pazarolhatnak el. A rossz sziget kiválasztása vagy a nem megfelelő helyre történő telepítése rendetlenséggé változtathatja a dolgokat, különösen a túlságosan zsúfolt munkaterületeken.

Egy olyan sziget, amely akadályozza a tűzhely, a hűtőszekrény, a mosogató és a kulcsfofontos, hogy milyen anyagokat választasz a bútorhozntosságú munkaállomások közötti forgalmat, szűk keresztmetszetet képez. A szigeteknek legalább 4 láb hosszúnak és 2 láb mélynek kell lenniük, és elegendő hely kell hozzá, hogy az emberek dolgozhassanak és mozoghassanak körülötte. A tervezési szakemberek szerint, ha a konyha nem 12 láb hosszú vagy 8 láb mély, akkor eleve nem szabad szigetnek tekinteni. 

Ugyanabból a kategóriából: