Tippek a megfelelő világítótestek kiválasztásához a különböző helyiségekhez

A legtöbb lakástulajdonos számára a világítás vagy a lámpatestek csupán utólagos szempontok a belső terek kialakításakor. Gyakran előfordul, ha a világítást csak a szoba haszonelvű részleteinek tekintik, ahelyett, hogy esztétikai értéket nyújtana. 

Nem veszik észre, hogy ha jól csinálják, a lámpatestek azok a meg nem énekelt elemek, amelyek teljesen új szintre emelhetik az otthoni designt. 

Az akcentusvilágítást egy adott fókuszpont kiemelésére használják, akárcsak egy faliképet. A sínvilágítás, a képvilágítás vagy a falra szerelt lámpatestek meglehetősen gyakoriak.

Ebből a rövid lámpatest-útmutatóból megtudhat néhány fontos információt, tippet és trükköt arról, hogyan világíthatja meg könnyedén otthonának különböző helyiségeit. 

Akár most tervezi új házát, akár régi lámpái javításra szorulnak, az ebben a cikkben található részletek segítségével a legjobb eredményt érheti el. 

Ismerje a rendelkezésre álló lehetőségeket

Egy nagyon gyakori hiba, amit a lakástulajdonosok elkövetnek, amikor a tervezésükhöz szükséges világításról van szó, az a feltételezés, hogy csak egyfajta fény, különösen a rettegett felülvilágítók elegendőek ahhoz, hogy egy egész szobát összerakjanak.

Olvassa el a következő cikket is: Növelje otthoni dekorációját faliórákkal

A mai óratervek legújabb trendjei újraélesztették az érdeklődést a faliórák iránt, mint olyan tárgyak iránt, amelyek bármely helyiségnek külön stílust kölcsönözhetnek. Az órák számos érdekes háttérmotívumot és színt, egyedi méretet és formát, valamint lenyűgözően csodálatos anyagokat kínálnak, amelyek közül a lakástulajdonosok választhatnak. 

Ha azonban megkérdez egy lakberendezőt, ezek a szakértők biztosan elmondják, hogy ez távol áll az igazságtól. A fények általában akkor működnek a legjobban, ha rétegesen használja őket. 

Eddig a beltéri világítás három elsődleges típusát lehet figyelembe venni, és ajánlott, hogy minden helyiségben mindegyikkel rendelkezzen. Ezek a következők:

Akcentus 

Az akcentusvilágítást egy adott fókuszpont kiemelésére használják, akárcsak egy faliképet. A sínvilágítás, a képvilágítás vagy a falra szerelt lámpatestek meglehetősen gyakoriak. Ezeknél a lámpatesteknél jellemzően fényerőszabályzókat is használnak a hangulatvilágítás megteremtéséhez.

Környezeti

A környezeti fények, más néven általános fények, a szoba nagy részét kitölthetik, így Ön és az egész család könnyedén és biztonságosan mozoghat. Ez gyakran falra szerelt lámpatestekből, sínvilágításból vagy süllyesztett lámpákból származik.

Feladat

Maga a név alapján a feladatlámpákat arra használják, hogy segítsenek egy adott funkció elvégzésében. Ez bármitől kezdve a konyhasziget fölött lógó függőlámpáktól az asztali lámpákig terjedhet. 

A környezeti fények, más néven általános fények, a szoba nagy részét kitölthetik, így Ön és az egész család könnyedén és biztonságosan mozoghat. Ez gyakran falra szerelt lámpatestekből, sínvilágításból vagy süllyesztett lámpákból származik.

Használja a szobát az elrendezés alapjául 

Miután megismerkedett a különböző világítótest-választékokkal, a következő lépés az, hogy eldöntse, hol és hogyan helyezze el a fényforrásokat az egyes helyiségekben. 

Bár a nap végén ez még mindig személyes preferencia kérdése, van néhány szabványos elrendezés, amely jól működhet.

Ha nem tudja, hol kezdje el a munkát, az alábbi tippek segítségével inspirálódhat:

Fürdőszoba

A fürdőszobákban gyakoriak a süllyesztett lámpák. A fürdőszobai tükör köré is felszerelhet néhány feladatvilágítást. Ha drámaibb hatást szeretne elérni, akkor a kád fölé egy felülvilágítót is elhelyezhet.

Hálószoba 

A hálószobákban ideális, ha van egy elsődleges felső fényforrás és asztali lámpák a komódokon vagy éjjeliszekrényeken. 

Bejárat 

Az előszobák a legjobban egy csillárral vagy drámai függőlámpával működnek. Az állólámpák vagy asztali lámpák szintén használhatók kiegészítő fényforrásként. 

Étkező

A ház összes helyisége közül valószínűleg az étkező a legkönnyebben és legegyszerűbben megvilágítható. Az elsődleges fényforrásodnak egy csillárból vagy egy nagyméretű függőlámpából kell származnia, amelyet az étkezőasztal fölé helyezel középre. Egy asztali vagy állólámpával is kiegészítheti, ha van a szobában bármilyen sötét sarok.

Konyha

A konyhai világítás meglehetősen összetett. Lehet, hogy néhány süllyesztett lámpát szeretne kezdeni. A fókuszterületek, mint például az étkezőasztal és a konyhasziget, csillárokkal vagy függőkkel kell rendelkezniük. A munkaterületek inkább a szekrény alatti további lámpákból profitálhatnak. A tűzhelynél és a mosogatónál bizonyos feladatforrások hozzáadására is szükség lehet. 

Nappali

A nappali nagyszerű hely a süllyesztett vagy sínes világítás használatára. Ha van egy fő ülőhely a szobában, akkor nagyobb felülvilágítókkal központosíthatja azt. Néhány állólámpát is elhelyezhet, hogy megvilágítsa az árnyékos sarkokat. Ha van egy büfé vagy bármilyen más nagyméretű bútordarab, akkor egy asztali lámpát is elhelyezhet. 

Iroda 

Otthoni irodája esetében kezdheti egy elsődleges felső fényforrással vagy süllyesztett világítással. Ügyeljen arra, hogy az ülőhelyeknél vagy a sötét sarkokban állólámpákat vagy asztali lámpákat helyezzen el. Az is fontos, hogy az elsődleges munkaterületen legyen egy asztali lámpa. 

Maga a név alapján a feladatlámpákat arra használják, hogy segítsenek egy adott funkció elvégzésében. Ez bármitől kezdve a konyhasziget fölött lógó függőlámpáktól az asztali lámpákig terjedhet.

Gondoljon az esztétikára és a méretre

Ami a lámpatestek méretét illeti, ezek közé elsősorban a felülvilágítók tartoznak. Van egy egyszerű képlet a megfelelő méretű lámpatestek meghatározására. Itt az a lényeg, hogy megtaláljuk a megfelelő átmérőt. 

Ha azt szeretné, hogy a lámpatest az egész helyiséget megvilágítsa, először mérje meg a helyiség szélességét és hosszát, és adja össze ezt a két számot. Az összegüket lábakról hüvelykbe számítsa át, hogy megtudja a megfelelő átmérőt a használni kívánt fényforráshoz.

Például, ha a szoba mérete 10 láb x 12 láb, az összeg 22, ami azt jelenti, hogy a lámpatest átmérőjének 22 hüvelyknek kell lennie. Ha azonban a lámpatestet egy adott bútordarab fölé szeretné középre állítani, akkor nem magát az egész szobát, hanem annak szélességét és hosszát kell megmérnie. 

Ha esztétikáról van szó, ne feledje, hogy a szépség mindig a szemlélő szemében van. Ez azt jelenti, hogy bármilyen stílust is válasszon, illeszkedjen a szoba többi részéhez. 

Összefoglaló

A világítás megválasztása könnyedén eldöntheti, hogy melyik helyiséget választja, vagy sem. Megfelelő megvilágítás esetén ideális hangulatot és atmoszférát kölcsönözhet, hogy a design igazán ragyogjon. Másrészt a rossz világítás használata a végén tönkreteheti a választott esztétikát. 

Ha készen áll arra, hogy otthonának világítását egy teljesen új szintre emelje, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy néhány finomítást és változtatást hajtson végre, és átalakítsa a belső teret olyanná, amilyennek mindig is elképzelte! 

Ugyanabból a kategóriából: