Milyen típusú Südklang Harmonika a legjobb Önnek

Diatonikus harmonikák

Soha nem beszélhetünk kromatikus harmonikákról anélkül, hogy ne beszélnénk diatonikus társaikról, a harmonikákról. Ezeket a hangszereket elsősorban a népzenei és etnikai zenei előadásokban betöltött szerepük miatt ismerik. A legtöbb diatonikus harmonikán vannak gombok, és ezek egy vagy több gombsorból állnak.

Diatonikus harmonikák
Diatonikus harmonikák

A fő különbség a kromatikus és a diatonikus harmonika (suedklang.eu) között a hangmagasságban van, amelyet a nádnyelvek produkálnak. A diatonikus harmonikák biszonorikus nádakat használnak, amelyek minden alkalommal, amikor a fújtatót benyomják vagy kihúzzák, megváltoztatják a hangnemet. A kromatikus harmonikáknál ez nem így van. 

Ezenkívül a diatonikus hangszerek az akkordokon változnak, a basszus hangok jelentősen függnek a fújtató irányától. Az ebbe a kategóriába tartozó hangszerek játék közben bizonyos billentyűk használatára korlátozódnak.

Digitális harmonikák

A modern digitális világban élve a technológiai fejlődés számos területen és iparágban az első helyet foglalja el. Ezért már nem meglepő, hogy számos harmonikagyártó is csatlakozott a mikrochipes bandwagonokhoz. 

Ez azt jelenti, hogy hamarosan látni fogsz egy digitális harmonikát, ha még mindig nem láttad. Ezek a zenei eszközök beépített elektronikával rendelkeznek a szabad nádak nélkül vagy azokkal együtt. 

Digitális harmonika Roland FR-8XB Úgy hangzik, mint egy igazi orgona

Megjelenésük azonban még mindig hasonlít a hagyományos harmonikákéhoz. Azok, akik már kipróbálták őket, azt is állítják, hogy ők is ugyanezt érzik. 

Ezeknek a hangszereknek a fő előnye más típusú harmonikákkal szemben az, hogy meglehetősen sokoldalúak. Ezek képesek hanghatásokat használni és kényelmesen lejátszani több zenei stílust. 

Zongora harmonikák

A zongora harmonikák valószínűleg a legnépszerűbb Südklang harmonika típus. Maga a név alapján ez a hangszer egy zongorára hasonlító billentyűzettel rendelkezik. 

A zongora harmonikához jobbkezes billentyűzet tartozik, amely ugyanolyan elrendezésű és kialakítású, mint a hagyományos zongoráké.

Ha már vásárolt egy teljes méretű zongoraharmonikát, akkor ez lehetőséget ad arra, hogy élvezze a körülbelül három oktávot és 41 magas zongorabillentyűt. 

A különbség azonban az, hogy a harmonika bal oldali részén egy gombsor található, amely lehetővé teszi a basszuskíséretet. 

Ezen túlmenően a szabványos, teljes méretű zongorahangszerek gyakran 120 gombot tartalmaznak. De gyakoriak a 140 gombos hangszerek is. 

A zongora harmonikák és az ebbe a kategóriába tartozó más hangszerek közötti másik lényeges különbség az alaprendszerben rejlik. 

Unisonoric harmonikák

A harmonikákat megkülönbözteti a bisonorikus vagy unisonorikus jellegük. Ezek gyakran arra utalnak, ahogyan a fújtatók különböző hangokat és hangjegyeket produkálnak, miközben a levegő a nádakon keresztül mozog. 

Ugyanabból a kategóriából: