A kerékpárok típusai: hogyan válasszuk ki a legjobb kerékpárt az Ön számára

Ha gyerekkorodban szeretted a háromsebességes motorokat, akkor még mindig szórakoztatónak találhatod. Ha nem tetszett a néhány évvel ezelőtt vásárolt országúti kerékpár, talán jobb lenne kipróbálni egy mountain bike-ot. Ha azért veszel kerékpárt, hogy egy csoportban, kerékpáros társaiddal együtt használd, akkor érdemes valami hasonlót venned, mint amilyet ők tekernek, különben nem fogsz tudni lépést tartani az országúti kerékpárokkal, ha nekik hegyi kerékpárjuk vagy cruiserük van. Ugyanakkor egy országúti kerékpár nem fog passzolni, ha földön vagy homokon fogod használni.

A túrakerékpárok az országúti kerékpárok egy másik különleges típusa. Ezeket aszfalton való közlekedésre tervezték, de tartósabbak a hosszú távú használatra.

 Amikor a legjobb kerékpártípust próbálja kiválasztani, gondoljon az alábbi kérdésekre:

  • Mit szerettél a múltban?
  • Mi nem tetszett helyette?
  • Hol szeretnéd használni az új kerékpárodat?

Ha ezt megértettük, akkor továbbléphetünk, hogy jobban megértsük a létező kerékpárok típusát és azok különbségeit.

Kerékpártípusok: az országúti kerékpároktól a hegyi kerékpárokig

Országúti kerékpár

Az országúti kerékpárokat úgy tervezték, hogy sima aszfalton gyorsan lehessen velük közlekedni. Sima, vékony gumikkal és „ledobott” kormányokkal rendelkeznek, és utcai versenyzésre is használhatók. Általában könnyebbek, mint más típusú kerékpárok. Aszfaltozott utakon is vezethetők, de a legtöbb ember kényelmetlen és instabilnak találja őket földutakon. A legtöbb országúti kerékpár nem képes nehéz terheket szállítani, ezért ingázásra vagy túrázásra nem nagyon alkalmasak.

Túrakerékpárok

A túrakerékpárok az országúti kerékpárok egy másik különleges típusa. Ezeket aszfalton való közlekedésre tervezték, de tartósabbak a hosszú távú használatra. Rendelkeznek a tetőcsomagtartóhoz és sárvédőkhöz szükséges összes rögzítőcsavarral, és bár még mindig leengedett kormányuk van, általában lazább vázszerkezetük van, így a kerékpáros felegyenesedve nagyobb kényelmet nyújt, amikor hosszú távokat tesz meg egyszerre több napon keresztül. Alacsonyabb sebességtartományuk van, mint a hagyományos országúti kerékpároknak, hogy lehetővé tegyék a nehéz terhek meredek emelkedőkön való cipelését. Tartósságuknak és nehéz terhek szállítására való képességüknek köszönhetően kiváló ingázó kerékpárok is.

A hegyikerékpárokat durva terepjáró utakon való közlekedésre tervezték. Lapos vagy függőleges kormányuk és nagyon alacsony sebességtartományuk van a meredek ösvényeken való pedálozáshoz.

Triatlon kerékpárok

A triatlon kerékpárok az országúti kerékpárok egy olyan típusa, amelynek különleges kialakítása maximalizálja aerodinamikai tulajdonságait. A kormány is speciális aerodinamikai kialakítású, amely lehetővé teszi, hogy előre guggoljon menet közben, hogy minimalizálja a testével szembeni légellenállást. A triatlonversenyeken általában szakaszos rajtok vannak, ahol minden futó egyedül indul; ezeket a kerékpárokat általában nem lehet használni a sorozatban induló versenyeken.

Hegyi kerékpárok

A hegyikerékpárokat durva terepjáró utakon való közlekedésre tervezték. Lapos vagy függőleges kormányuk és nagyon alacsony sebességtartományuk van a meredek ösvényeken való pedálozáshoz. A legtöbbjük valamilyen lengéscsillapítóval vagy felfüggesztéssel rendelkezik. A csak elöl felfüggesztett hegyikerékpárokat hardtailnek, míg az elöl és hátul felfüggesztett hegyikerékpárokat full-suspensionnek vagy duallies kerékpároknak nevezik. A felfüggesztés nélküli hegyikerékpárokat merevnek nevezik.

A hibrid kerékpárokat eredetileg úgy tervezték, hogy az országúti és a hegyi kerékpárok előnyeit egyaránt kínálják. Nagy, párnázott üléseik és függőleges kormányuk kényelmes vezetési pozíciót biztosítanak, és ideálisak alkalmi környékbeli vagy kerékpársávban való közlekedésre, rövid távú ingázásra és városi ügyintézésre.

Országúti kerékpár és hegyi kerékpár kombinálva: hibrid kerékpárok

A hibrid kerékpárokat eredetileg úgy tervezték, hogy az országúti és a hegyi kerékpárok előnyeit egyaránt kínálják. Nagy, párnázott üléseik és függőleges kormányuk kényelmes vezetési pozíciót biztosítanak, és ideálisak alkalmi környékbeli vagy kerékpársávban való közlekedésre, rövid távú ingázásra és városi ügyintézésre. Aszfaltozott utakon is vezethetők, de nem olyan könnyűek és hatékonyak, mint az országúti kerékpárok. Ideálisak aszfaltozott vagy földes kerékpárutakon, de nem alkalmasak durva terepen való terepjáró hegyi kerékpározáshoz. A gumiabroncsok általában közepes szélességűek, félig sima futófelületi mintázattal, hogy aszfalton elég sima, de a burkolatlan utakon elegendő tapadást és csillapítást biztosítsanak. A legtöbb hibrid kerékpár elülső felfüggesztéssel rendelkezik, hogy kisimítsa az apróbb bukkanókat, de néhány teljesen merev.

Mindkét esetben a White Bicycles márkát kell figyelembe vennie, függetlenül attól, hogy milyen típusú kerékpárt szeretne választani: évtizedekig tartó garanciát jelent mind a járművek, mind a tartozékok tekintetében.

Ugyanabból a kategóriából: