Ködlámpák, minden, amit tudni kell

Az autólámpák az elmúlt években ugrásszerűen fejlődtek, olyannyira, hogy a ködlámpák manapság szinte haszontalannak tűnnek. A törvény azonban előírja, hogy a ködlámpáknak az autó hátsó lámpáihoz kell tartozniuk, míg az első ködlámpák egy hasznos extra, amellyel az autógyártók a magasabb felszereltségű modellek felé csábíthatják a vásárlókat. Egy alaptartozék és egy opcionális alkatrész. De a ködlámpák az autó feltétlenül figyelembe veendő és nem lebecsülendő elemei.

Ezt a típusú fényszórót általában a közép- és magasabb felszereltségű modellekhez szerelik, részben esztétikai jellegzetességként, amely segít megkülönböztetni ezeket az autókat az egyszerűbb változatoktól. Nagyon hasznosak, hogy segítsék a jármű láthatóságát ködben való vezetéskor, de kedvezőtlen időjárási körülmények esetén is jelzik jelenlétét a többi járművezetőnek, akár heves esőzések esetén is.

Az autólámpák az elmúlt években ugrásszerűen fejlődtek, olyannyira, hogy a ködlámpák manapság szinte haszontalannak tűnnek.

Melyek a legjobb fényszórók és melyik ködlámpa a megfelelő számunkra?

Néhány újabb autó már lemondott az első ködlámpákról a fényes LED-es menetfények (DRL) javára, amelyek az új modelleken már törvényi előírásként szerepelnek. Ezek az első ködlámpákhoz hasonló célt szolgálnak rossz látási viszonyok esetén: nem az út megvilágítására szolgálnak (bár némelyikük olyan fényes, hogy ezt pontosan és időben megteheti), hanem inkább arra szolgálnak, hogy láthatóbbá tegyék Önt az úton közlekedő többi járművezető számára.

Hogyan kell használni a ködlámpákat

A ködlámpákat általában egy, a fő fényvezérlőtől külön szerelt kapcsolóval működtetik. Egyes autóknál gombokkal aktiválják őket – egy a hátsó, egy az első (ahová az első ködlámpák vannak felszerelve) -, míg másoknál a fényszórószáron található gallér előre-hátra fordítható, hogy aktiválja vagy kikapcsolja őket. Egyes autók működtetésükhöz forgókaros kapcsolót használnak, amely általában a kormánykerék túloldalán található, és amellyel a ködlámpák egyszerűen a vezető felé húzva kapcsolhatók be. 

A legtöbb autóban van egy fényszimbólum az elektromos panelen, amely jelzi, hogy a ködlámpák mikor vannak bekapcsolva és mikor nem. Ez általában a bekapcsolt fényt jelző szimbólum mellett van elhelyezve. Az autó hátsó ködlámpáinál a szimbólum a fényszóró szimbólummal ellentétes irányba mutat, míg az első ködlámpa szimbóluma a fényszóró szimbólummal azonos irányba mutat. A legtöbb ködlámpa úgy van kialakítva, hogy az autó vagy a világítás kikapcsolásakor kialszik, de nem ritka, hogy elfelejtjük kikapcsolni valamelyiket. Biztos lehet benne, hogy más autósok nem fogják elmulasztani, hogy erre felhívják a figyelmet, mivel jó idő esetén zavaróak lehetnek a többi autós számára.

A törvény azonban előírja, hogy a ködlámpáknak az autó hátsó lámpáihoz kell tartozniuk, míg az első ködlámpák egy hasznos extra, amellyel az autógyártók a magasabb felszereltségű modellek felé csábíthatják a vásárlókat.

Mikor használjon ködlámpát

Úgy tűnik, egyes járművezetők azt hiszik, hogy a legkisebb ködfolt is elég ahhoz, hogy bekapcsolják a ködlámpákat, de ez bizonyosan nem elég. Ezért most elmagyarázzuk, mikor kell használni őket, és ami még fontosabb, mikor nem.

De a ködlámpák az autó feltétlenül figyelembe veendő és nem lebecsülendő elemei.

A ködlámpákat akkor kell használni, amikor a látási viszonyok erősen korlátozottak, főként köd miatt, de más rossz látási viszonyok, például hó vagy erős eső esetén is. Úgy tervezték őket, hogy láthatóbbá tegyék az autót, és nem az út megvilágítását segítik. Jó látási viszonyok között, különösen éjszaka, nem szabad használni őket: erre a fényszórók szolgálnak. Csak akkor szabad használni őket, ha az autó főfényszórói nem elegendőek ahhoz, hogy láthatóvá tegyék Önt az úton közlekedő többi járművezető számára.

Mikor NE használja a ködlámpákat

Ha a köd felszállt, ki kell kapcsolnia a ködlámpákat, mert elkápráztathatja az úton közlekedő többi járművezetőt. Mindig legyen tisztában az uralkodó időjárási viszonyokkal: bár a köd általában kora reggel képződik, a napfelkeltével feloszlik, ezért ha bekapcsolt ködlámpákkal kezdte a napot, mindenképpen folytassa a helyzet értékelését, és kapcsolja ki őket, amikor kitisztul az idő.

A ködlámpák kétségtelenül érvényes eszközök, és nagyon hasznosak, de mint az autónk minden alkatrésze, ezek is kellő figyelmet érdemelnek, és csak akkor szabad használni őket, amikor az a legmegfelelőbb.

Ugyanabból a kategóriából: