Legyen lenyűgözve a horvátországi Pelješac vad szépségétől

Az ország népszerűbb félszigetével, Isztriával ellentétben a horvátországi Pelješac elég kicsi ahhoz, hogy autóval egy nap alatt bejárható legyen. A Stontól Lovištáig terjedő 40 mérföldes hosszával a félsziget elég kicsi ahhoz, hogy mindössze egy óra alatt bejárjuk. Ez az idő azonban nem tartalmazza azokat a megállókat, amelyeket útközben érdemes megtenni, különösen a félsziget szőlőültetvényeinél.

Ha nem tervezi, hogy saját járművet hoz magával, bármelyik városban kerékpárt is bérelhet, így felfedezheti a közeli területet. Ez a ritkán bejárt és csendes félsziget ideális két keréken való navigálásra, az Orebićtől északra fekvő Svet Ilija hegyvonulat pedig remek túracélpont. 

A legjobb időpont 

A dalmát tengerpart nagy részéhez hasonlóan a Pelješac-félsziget is mindig enyhe éghajlatot biztosít, amely július és augusztus hónapokban a legmagasabb hőmérsékletekkel büszkélkedhet. Mivel a terület még mindig feltáratlan, nincs turisztikai főszezonja, így biztos lehet benne, hogy távol maradhat az olyan területeken, mint Dubrovnik és Split, a tengerjáró hajók hordáitól, ha úgy dönt, hogy ide jön. 

Viganj, Pelješac
Viganj, Pelješac

A legtöbb horvát úti célhoz hasonlóan a nagyobb városokban is tömeges ünneplésre és fesztiválokra számíthat karácsonykor és húsvétkor, a két fő ünnepnapon. Az üzletek, például az élelmiszerboltok és az éttermek zárva tartanak az ünnepek alatt, és a környező napokon is zárva lehetnek, így mindenképpen ennek megfelelően kell megtervezni az utazást. Az egyik legjobban várt esemény minden évben Stonban, a sószüret július és augusztus hónapokban zajlik. 

Hogyan juthat el oda és körbe

A horvátországi Pelješacnak nincs saját kereskedelmi repülőtere, így sokan az ország más nagyvárosaiból indulnak, Dubrovnik, Zadar és Split a legközelebbi. Horvátországot számos nagy légitársaság, például a British Airways, a KLM és a Lufthansa szolgálja ki más európai országokból. Last minute és kedvező árú járatokat érhet el a híres olcsó légitársaságoktól, mint az EasyJet és a Ryanair, valamint az ország saját Croatia Airlines légitársaságától.

Horvátország Peljesac félsziget Zuljana

Dubrovnik és Kövesd között autóbuszok teszik meg ezt az egyórás utat, a kompok pedig Ploce-ból a félsziget északi részén fekvő Trpanjba, vagy a Korčula Dominče városából, amely a dalmát tengerparti hajókirándulások egyik legfontosabb állomása Orebićbe. Vegye figyelembe, hogy számos ilyen település nem a gyalogosforgalomra van kiépítve, különösen a nehéz bőröndöket magukkal cipelő utazók számára. Ez azt jelenti, hogy a legjobb választás egyelőre az, ha előre autót bérel és magával viszi, a legtöbb átszállás pedig az autós kompokon történik. 

Ugyanabból a kategóriából: