Hogyan olvassuk a topográfiai térképeket?

Mielőtt belemerülne a topográfiai térképek olvasásának technikai ismereteibe, itt van egy kis előzmény. Egy John Wesley Powell nevű férfi találta fel a topográfiai térképeket. 

Powell geológus és az uniós hadsereg veteránja volt, aki 1884-ben meggyőzte a kongresszust, hogy engedélyezzen egy aprólékos térképészeti projektet, amelynek keretében csapata szisztematikusan topográfiai térképeket készít, hogy jobban megértse a nyugati táj hidrológiáját és erőforrás-potenciálját.

Ez nagy feladat volt, mivel a földmérőknek a mérési munkák nagy részét kézzel kellett elvégezniük, a magasság kiszámításához aneroid barométereket, a térbeli távolságok meghatározásához pedig iránytűs mérőszalagokat és acél mérőszalagokat kellett használniuk. 

A földmérők által gyűjtött mérések alapján a föld körvonalait nagyméretű rézlemezekre vésték, amelyeket később a legelső topográfiai térképek (https://oldmapster.com/) nyomtatásához és újranyomásához lehetett felhasználni. Az összes nehéz felszerelést öszvérrel kellett a hátországba szállítani. 

A Powell topográfiai térkép projektje ambiciózus és hatalmas vállalkozás volt. A haszon azonban nem csak a szövetségi kormánynak segített az erőforrások helyes felhasználásának megtervezésében, vagy az ásványkincsek után kutató geológusoknak. Az is, hogy a természetjárók számára biztonságosabb és magabiztosabb navigációt segített, tudván, hogy fel vannak fegyverezve a topográfiai térkép olvasásának készségével és ismereteivel. 

A topográfiai térképek méretarányainak megértése

A topográfiai térképet nagyon könnyű elolvasni, amint megismerkedik a részletekkel. Először is keresse meg a térkép méretarányát, amely tájékoztatja Önt a térképen található részletek mennyiségéről. A topográfiai térképek méretaránya megadja, hogy egy hüvelyk hány tört mérföldet vagy mérföldet képvisel. Ha a méretarány kisebb, akkor a térkép több részletet is tartalmaz. 

Topográfiai térképek
A topográfiai térképek jelmagyarázata, más térképekhez hasonlóan, megmondja, mit ábrázolnak a különböző típusú vonalak, színek és szimbólumok, a vízesésektől az utakig, folyókig stb.

Ha a méretarány nagyobb, a papír is kevesebb részletet fog ábrázolni. Például az egész Egyesült Államok topográfiai térképe több láb széles és hosszú lehet, de nem tartalmazza szinte az összes olyan navigálható információt, amelyet az észak-karolinai Grandfather Mountain zsebméretű térképén találhat. 

Amint megismerkedett a térkép által ábrázolt méretaránnyal, elkezdhet más részleteket is felvenni. A topográfiai térképek legendája, csakúgy, mint más térképeké, tájékoztatja Önt arról, hogy a különböző típusú vonalak, színek és szimbólumok mit jelölnek a vízesésektől kezdve az utakon át a folyókig és még sok minden mást. A legenda egyéb adatokat is tartalmaz, amelyekre a topográfiai térkép helyes olvasásához és a navigációhoz való használatához szüksége lesz. 

Olvassa el a következő cikket is: A kerékpárok típusai: hogyan válasszuk ki a legjobb kerékpárt az Ön számára

Ha azért veszel kerékpárt, hogy egy csoportban, kerékpáros társaiddal együtt használd, akkor érdemes valami hasonlót venned, mint amilyet ők tekernek, különben nem fogsz tudni lépést tartani az országúti kerékpárokkal, ha nekik hegyi kerékpárjuk vagy cruiserük van.

Hogyan olvassuk el a domborzati vonalakat a topográfiai térképeken?

Ügyeljen a kontúrra, a mágneses deklinációra és az indexvonalak intervallumára. Ezek a részletek döntő fontosságúak a térkép megfelelő olvasásához.

Hogyan kell olvasni topográfiai térképek?

A topográfiai térképen a szintvonalak megmutatják, hogy hol következik be magassági változás a tájban, míg a szintvonalak intervalluma megmondja, hogy mekkora elmozdulás van a térkép szintvonalai között. 

Ugyanabból a kategóriából: