A Hericium erinaceus gomba előnyei

Az oroszlánsörény Észak-Amerikában Süngomba , Európában és Ázsiában kemény- és tűlevelű fákon nő. Jellemzően elhalt vagy haldokló fákon található. A gomba lebontja a fát, és egy morzsalékos, barna maradványréteget hagy maga után. A gomba az ősz közepétől a tél végéig megtalálható, hosszú, fehér indák lógnak a kalapjukról, amelyeknek narancssárga hegye adja a nevüket. Átmérőjük általában körülbelül 15 centiméter, de akár 24 centiméteresre is megnőhetnek, ha a körülmények megfelelőek a termésképződéshez. Tápanyagukat a korhadó fából nyerik, és az állatok gyakran megeszik őket.

Az oroszlánsörény a vegánok és a nem vegánok számára egyaránt választható ehető táplálék. A gombának gazdag, jellegzetes íze van; olyan íze van, mint a homárnak, ha közepesen átsütik . Felhasználható levesekben vagy mártásokban, vagy zöldségekkel párolva, olívaolajjal és citromlével meglocsolva. A gomba 30 esszenciális aminosavat és 19 nyomelemet is tartalmaz, köztük kalciumot, magnéziumot, foszfort , szelént, cinket, rezet , káliumot mangánt , vasat, niacin B6 , tiamin B1 , riboflavin , pantoténsav B5 , béta-karotin (az A-vitamin egyik formája) és folsavakat . Magas a rost , fehérje , szelén , réz , vas , cink , riboflavin , B6 , niacin , tiamin , kalcium , kálium , mangán , kolin (a kognitív funkciókat segítő tápanyag) és foszfor tartalma.A D3 és K2 vitaminokat a szervezet napfény hatására állítja elő. A gomba egyike azon kevés növényi tápláléknak, amely D3-vitamint tartalmaz . A K-vitamin a véralvadáshoz és az erős csontok építéséhez szükséges. Az oroszlánsörény a napi táplálékszükséglet több mint 30%-át tartalmazza ezeknek az alapvető tápanyagoknak.

Az oroszlánsörény Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában kemény- és tűlevelű fákon nő. Jellemzően holt vagy haldokló fákon található.

Az oroszlánsörény gomba gyógyhatásairól már végeztek tanulmányokat mind az állatokra, mind az emberekre vonatkozóan. Az oroszlánsörényt tartalmazó étrend-kiegészítő használatának lehetséges előnyei közé tartozik, hogy az oroszlánsörény elősegíti az idegi növekedési faktor (NGF) működését. Javítja a memóriát és a tanulási teljesítményt, növeli az idegi növekedési faktor (NGF) felszabadulását. Gátolja a béta-amiloid termelődését, ami feltehetően megelőzi az Alzheimer-kórt. Növeli a vér-agy gát áteresztőképességét is.

Az oroszlánsörény szerotonerg mechanizmusokon keresztül csökkenti a depressziót, a szorongást és az álmatlanságot. A szerotonin bizonyítottan segít az alvászavarokban, valamint pozitív antidepresszáns hatással van a depresszióban és szorongásban szenvedőkre. Az oroszlánsörény-kiegészítés a triptofán felvételének és a szerotonin szintézisének, valamint az olyan metabolitok, mint az 5HIAA, HVA, indoleacetsav növekedéséhez vezet a hippokampuszban. A szerotonin számos funkcióért felelős, beleértve a hangulatot, az étvágyat, az alvást, a memóriát és a tanulást. Növeli az NGF agyi szintjét. Az NGF hiánya bizonyítottan károsítja a neuronok hosszú távú memória tárolását és előhívását. Az NGF szintjének emelése segíthet megelőzni az olyan neurodegeneratív rendellenességeket, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór, azáltal, hogy támogatja a neuronok növekedését, differenciálódását, regenerálódását és védelmét a sérülések után.

A gomba növeli az idegnövekedési faktor (NGF) expresszióját, amely elősegíti a meglévő neuronok túlélését, ugyanakkor növeli az új neuronok neurális őssejtek általi képződését. Növeli a BDNF-et, elősegíti a fejlődést/neurogenezist a hippokampuszban (a térbeli és epizodikus emlékezetben érintett). Növeli az IGF-1 szintet, megelőzi és kezeli az izomvesztést/szarkopéniát, ami az izomtömeg fiziológiás csökkenése, ami az öregedéssel együtt jár. Az IGF-1 növeli a sovány testtömeget, az erőt és a csontsűrűséget, miközben csökkenti a zsírtömeget. Az IGF-1 csökkenti a törékenységet is, és így csökkenti az időseknél az elesés kockázatát, ami törés okozta halálhoz vezethet. Javítja az alvás minőségét a triptofánszint (a szerotonin előanyaga) növelésével.

Az oroszlánsörény-kiegészítőkkel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az NGF-koncentráció növelésével javítja a mentális tisztaságot, a memória felidézését és a kognitív feladatok (például a figyelemfelkeltés) teljesítményét. Növeli az eritropoetin (EPO) koncentrációját, az eritropoetin serkenti a vörösvértestek termelését és növeli a sejtekhez szállított oxigén mennyiségét. A gomba csökkenti a béta-amiloid plakkok felhalmozódását a képződés gátlásával és a lebontás indukálásával, csökkenti az oxidatív stresszt, amelyről úgy gondolják, hogy szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában, és megelőzi a csontritkulást az IGF-1 koncentrációjának növelésével és a csontképződés serkentésével. Csökkenti a gyulladást és az ízületi fájdalmat, csökkenti a gyulladásos citokineket, mint a TNFα és az IL6, növeli a porc növekedési faktorát, amely részt vesz a porc regenerációjában. Az oroszlánsörény-kiegészítéssel kapcsolatban nem jelentettek mellékhatásokat.

Ugyanabból a kategóriából: