Megfelelő hajápolási rutin otthon

Tudjuk, hogy a piac mindenféle terméket kínál nekünk az otthoni hajmosáshoz: samponokat, kondicionálókat, maszkokat, élénkítő flakonokat és még sok mást. Azt azonban biztosan állíthatjuk, hogy a hajápolás két egyszerű lépéssel kezdődik, amelyet a hajmosás során kell elvégezni, és amely két egyszerű, de hatékony terméket foglal magában: a samponokat és a hajkondicionálókat.

Míg a samponról azt mondhatjuk, hogy egyszerűen csak szappan, addig a kondicionálóról jó, ha néhány szóval többet beszélünk. Kezdjük az alapoktól.

Mi a hajkondicionáló

A kondicionálók olyan hajápolási termékek, amelyek zsíros alkoholokat, nedvesítőszereket és olajokat tartalmaznak, hogy a hajat puhává és rugalmassá tegyék. Egyesek fehérjéket tartalmaznak a töredezett hajvégek ideiglenes megkötésére, mások pedig sűrítőanyagokat, hogy a haj vastagabbá váljon. A száraz és sérült haj például statikus lehet, mert negatív töltéssel rendelkezik (és így kapjuk azt a borzalmas göndörséget, amitől igyekszünk megszabadulni). A hajkondicionálók összetevői pozitív töltéssel rendelkeznek, így megtapadnak a hajon, és kevésbé lesznek statikusak, következésképpen nem lesznek göndörek.

Hajkondicionálókat Garnier Fruicts
Hajkondicionálókat Garnier Fruicts

A kondicionáló kiválasztásakor nagyon fontos, hogy a haj- és bőrtípusának megfelelő típust válassza. A különböző készítmények különböző előnyöket kínálnak és különböző lehetséges mellékhatásokkal rendelkeznek. Lássuk, hogyan kell használni őket. 

Hogyan használjuk a leöblíthető hajkondicionálókat

Mosd meg a hajadat normálisan, ahogy szoktad, de győződj meg róla, hogy az összes sampont leöblítetted.

Használja a flakonon ajánlott mennyiségű kondicionálót (általában körülbelül diónyi).

Hajkondicionálókat Revolution Haircare
Hajkondicionálókat Revolution Haircare

Egyenletesen oszlassuk el a tippeken. Hosszú haj esetén az állától lefelé oszlassa el. Figyelmeztetés: ne vigye fel a kondicionálót a fejbőrre.

A hajvégek között futtassa ujjait vagy egy széles fogú fésűt, hogy a kondicionálót bedolgozza.

A címkén található utasításokat követve hagyja egy pillanatra a haján (általában egy percig tart). Alaposan öblítse le a kondicionálót.

Hogyan kell használni a Leave-in hajkondicionálót

Ahogy a neve is mutatja, a leave-in kondicionálót nem kell leöblíteni. Kicsit más összetevőkből készül, mint a tipikus kondicionáló, így nem olyan nehéz.

Általában a balzsam a zuhanyzáskor használt balzsamot helyettesíti. A legtöbb embernek nem kell mindkettőt használnia, de ha akarja, megteheti. A gyártók azt állítják, hogy a leave-in kondicionálók elősegíthetik az egészséges hajnövekedést, mivel a termék hosszabb ideig marad a hajon, és hogy a hajszárítás előtt védőgátat képezhet a hő ellen. A természetes vagy textúrásabb hajnak előnyös lehet a leave-in kondicionáló az extra hidratáló hatása miatt. A leave-in hajkondicionálók használatához zuhanyzás után törölközővel óvatosan szárítsa meg a haját, hogy eltávolítsa a felesleges vizet.

https://www.youtube.com/watch?v=hzYMtFyjZqQ
A balzsam használata sampon után | Egészséges haj tippek

A flakonon található utasításokat követve alkalmazza a balzsamot.

Óvatosan fésülje át a haját az ujjaival vagy egy széles fogú fésűvel, elkerülve a fejkoronát. Hagyja a haját a levegőn megszáradni, vagy folytassa a szokásos módon a hajformázást.

Egy másik lehetőség: Két az egyben samponok és hajkondicionálók

Ezt a terméket kondicionáló alapú samponnak is nevezhetjük. Leggyakrabban sportolók választják (akiknek nincs túl sok idejük az edzőteremben a hajformázásra), valamint idő- és költségtakarékossági okokból. Vigyázzunk azonban, hogy a 2 az 1-ben sampon valószínűleg nem lesz túl hatékony, mivel a samponnak a kondicionálóval ellentétes célja van (inkább eltávolítja az olajokat, mint hozzáadja azokat). A kozmetikai kutatások fejlődése valahogy lehetővé tette, hogy mindkettőt egyszerre lehessen használni, de nem szabad elfelejteni, hogy az eredmények eltérőek lehetnek.

A 2 az 1-ben sampon és kondicionáló használatához alaposan be kell nedvesítenie a haját a zuhany alatt.

Vigye fel a terméket az egész fejre és a hajra, a hajtövektől a hajvégekig. Öblítse ki teljesen a hajat, különös figyelmet fordítva a hajtövekre.

A hajadnak tisztának, de puhának is kell lennie, amikor végeztél.

Mint láthatod, ez utóbbi egy nagyon gyors megoldás, de sosem ajánljuk, hogy túl sokáig használd: a hajbalzsamok valóban sokat segíthetnek a haj hidratálásában: kár lemondani róluk csak azért, hogy 5 percet spórolj.

Ugyanabból a kategóriából: