Ginko Biloba kiegészítők a jobb egészségért

A hagyományos kínai orvoslás már évezredek óta alkalmazza a ginko biloba fa leveleiből származó ginko kivonatokat. Ezt is leggyakrabban gyógynövényként használják egész Európában. Bár a ginko által kínált előnyök még nem teljesen ismertek és felfedezettek, nem tagadható, hogy a ginko számos izgalmas tulajdonsággal rendelkezik, amelyek segíthetnek bizonyos állapotok kezelésében.  

A hagyományos kínai orvoslás már évezredek óta alkalmazza a ginko biloba fa leveleiből származó ginko kivonatokat. Ezt is leggyakrabban gyógynövényként használják egész Európában.

Mi az a Ginko?

A ginko a legidősebb fennmaradt fafajnak számít, és jellemzően élő kövületnek nevezik. A fosszilis feljegyzések alapján úgy vélik, hogy a perm korszakból származik, körülbelül 250 millió évvel ezelőtt.

Ez a fa az egész világon elterjedt a paleozoikum idején, majd a jégkorszak előtt hanyatlásnak indult, és végül visszahúzódott Kína hegyvidéki erdeibe. 

A Ginko a család egyetlen élő faja, ami a fa szívósságáról beszél. Történetesen ez volt az első zöld hajtás, amely Hirosima városában az atomrobbanást követően megjelent. E fa tulajdonságait először Kr. e. 2800 körül jegyezték fel. 

A ginko levelét a hagyományos kínai orvoslásban a légzőrendszer támogatására használták. Egészen elképesztő, hogy egy olyan ősi fa, mint a ginko, amelyet sok évszázaddal ezelőtt vetettek ki, a mai napig magasan áll és virágzik, hogy nagyon mély hatást gyakoroljon az emberi fiziológiára. 

Ginko és aktív összetevői 

A kivonat legaktívabb összetevői a terpénlaktonok és a ginkgo-flavon glikozidok, amelyek a kivonat mintegy 6%-át, illetve 24%-át teszik ki. A ginkgo-flavon-glikozidok frakcióját az izohamnetin, a kaempferol és a kvercetin alkotja, míg a terpénlaktonok frakcióját a bilobalid és a ginkgolid J, B, C és A alkotja. 

Kiderült, hogy a ginko hatással lehet a felismerési memóriára, a felidézésre, a figyelemre, a reakcióidőre, az energiaszintre, a hangulatra és a koncentrációra.

A Ginko számos különböző felhasználási módja és rendeltetése

A ginko biloba felhasználása napjainkban már jól ismert. Kezdjük azzal, hogy Európában széles körben használják a kognitív funkciók támogatására. 

Valójában a ginko és összetevői több mint 400 tudományos publikáció tárgyát képezték, ami a mai napig a legtöbbet kutatott és tanulmányozott növényi termékek közé teszi. Különböző klinikai vizsgálatok már dokumentálták a ginkgo pozitív hatásait a kognitív funkciókra. Kiderült, hogy a ginko hatással lehet a felismerési memóriára, a felidézésre, a figyelemre, a reakcióidőre, az energiaszintre, a hangulatra és a koncentrációra.  

A ginko általános hatékonyságához különböző, változatos hatások is hozzájárulnak. De nem minden említett mechanizmus van már megmagyarázva és tisztázva. A ginko hatékonyságához hozzájárulhat többek között a közvetett és közvetlen antioxidáns hatás, a neuroprotektív hatás és az optimális véráramlás.  

Az összes kombinált terápiás hatás sokkal nagyobb lehet, mint az egyes mechanizmusoké. Ez lehet az összkivonat különböző összetevőinek szinergikus hatásainak hatása is.   

Vannak emberek, akik a ginko bilobát a következő problémákra is használják:

  1. Allergia és asztma 
  2. Véráramlási vagy keringési zavarok, mint például perifériás artériás betegségek, tromboflebitisz és Raynaud-jelenség.
  3. Koncentrációs és memóriaproblémák, hangulati problémák, stressz és szorongás.
  4. Mentális hanyatlás, mint a demencia 

További bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, mennyire jól és valóban segít-e megelőzni vagy kezelni az említett egészségügyi problémákat. 

A ginko hatékonyságához hozzájárulhat többek között a közvetett és közvetlen antioxidáns hatás, a neuroprotektív hatás és az optimális véráramlás.

Biztonságos a Ginko használata?

Úgy tűnik, hogy a ginko elég biztonságos, és csak néhány mellékhatással jár. A ginkófa pépével való közvetlen érintkezés bőrreakciót okozhat, amely megegyezik a mérges szömörcével. Azonban nem kell aggódnia emiatt a probléma miatt, ha a ginkót szájon át vagy szájon át szedhető étrend-kiegészítők segítségével veszi be. A szakértők nem igazán biztosak abban, hogy a ginko a szoptató vagy terhes nők számára is biztonságos-e, ezért a legjobb, ha ezek a nők először konzultálnak orvosukkal, mielőtt a ginko bármilyen formájának szedése mellett döntenének. 

Eddig az egyetlen komolyabb vagy súlyos szövődmény, amely a ginko alkalmazásával kapcsolatos, a vérzési problémák, és úgy tűnik, hogy ennek kockázata meglehetősen alacsony. Nem ajánlott a ginko használata, ha Ön vérhígító vagy úgynevezett véralvadásgátló gyógyszereket szed, beleértve a warfarint, a NSAID-okat vagy az aszpirint. A ginko ugyanis tovább csökkentheti a vér megfelelő alvadási képességét. Ezen gyógyszerek és a ginko együttes hatása valóban veszélyes lehet. 

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala vagy FDA nem hajtja végre az étrend-kiegészítők szabályozását, mint ahogyan a normál gyógyszereket szabályozzák. Lehetséges, hogy étrend-kiegészítőket úgy árulnak, hogy nincs vagy csak korlátozottan van kutatás a biztonságosságukról vagy arról, hogy mennyire jól működnek. 

Mindig tájékoztassa kezelőorvosát, ha bizonyos étrend-kiegészítőket használ, vagy ha azt tervezi, hogy szokásos orvosi kezelését étrend-kiegészítővel kombinálja. Az is veszélyes lehet, ha lemond a szokásos orvosi kezeléséről, hogy kizárólag étrend-kiegészítőkre hagyatkozzon. Különösen fontos ez a szoptató vagy terhes nők esetében.

Íme néhány dolog, amit nem szabad elfelejtenie, ha olyan étrend-kiegészítőt használ, mint a VegaMega ginko biloba:

  • A hagyományos gyógyszerekhez hasonlóan a különböző étrend-kiegészítők is kiválthatnak allergiás reakciókat, okozhatnak mellékhatásokat, vagy akár kölcsönhatásba léphetnek mind a vény nélkül kapható, mind a vényköteles gyógyszerekkel, vagy más, jelenleg szedett étrend-kiegészítőkkel. Egy kölcsönhatás vagy mellékhatás egy másik étrend-kiegészítővel vagy gyógyszerrel akár ronthatja más meglévő egészségügyi állapotokat is. 
  • Az étrend-kiegészítők gyártási folyamata nem feltétlenül követi a szabványosítást. Emiatt a mellékhatások lehetősége és hatékonysága márkánként vagy akár egyetlen márkához tartozó különböző tételekben is eltérő lehet. Az élelmiszerboltokban vagy bioboltokban vásárolt étrend-kiegészítő konkrét formája eltérhet a kutatásban használtaktól. 
  • Az ásványi anyagokon és vitaminokon kívül továbbra sem ismert, hogy a legtöbb étrend-kiegészítőnek milyen hosszú távú hatásai lehetnek.
  • Egy másik fontos óvintézkedés, hogy ne használjon étrend-kiegészítőket szoptatás vagy terhesség alatt. Ha gyógyszereket szed, vagy meglévő egészségügyi állapota van, mindig győződjön meg róla, hogy a használat előtt először konzultál orvosával. 

Ugyanabból a kategóriából: