Gyors útmutató a progresszív szemüvegekről

A progresszív szemüvegek a lencse tetejétől lefelé az aljáig zökkenőmentesen megnövelt nagyítással rendelkeznek, hogy minden távolságban tisztán lásson, miközben csak egyetlen szemüveget használ. A lencse felső részén keresztül kell néznie, hogy távolról lássa a tárgyakat, a középsőn keresztül, hogy a köztes tárgyakra fókuszálhasson, az alsó részen keresztül pedig közelről láthassa a dolgokat. A szemüveglencse felszínén fokozatosan változik a felírás, hogy szelíd átmenetet kínáljon.

Ezek a lencsék jól jöhetnek azoknak, akik asztigmatizmus, távollátás vagy rövidlátás miatt a távolsági látáshoz egyszemüveget, a presbyopia miatt pedig a közeli munkához olvasószemüveget használnak.

A progresszívek és a trifocálisok ugyanazok?

Nem. A trifokális és a bifokális szemüveg három vagy két különböző nagyítási szinttel rendelkezik, amelyeket egy látható vonal választ el egymástól. A progresszív szemüvegeknél nem találhatók ezek a látható átmeneti vonalak. Az igazság az, hogy sokan vannak, akik a progresszív szemüveget választják, mivel azokon nincsenek a régimódi vonalak, amelyek a trifokális és bifokális szemüvegeken találhatók.

Mi a különbség: bifokális, trifokális és progresszív lencsék

Van azonban egy másik ok is, amiért a zökkenőmentes átmenet elengedhetetlen. A távoli és a közeli látás közötti zökkenőmentes átmenet megakadályozza azt a képugrást, amelyet az emberek gyakran tapasztalnak a három- vagy két szemlencsés szemüveggel. Ez az, amikor a tárgyak hirtelen változnak a látszólagos pozícióban és a tisztaságban, amikor a szeme a lencsék felírásán keresztül mozog. 

A számítógépes szemüvegek is progresszívek?

A hosszú órákat a számítógép előtt dolgozók kihasználhatják (további információ Crulle.de) a számítógépes szemüvegek előnyeit, a progresszív szemüvegek azon alcsoportját, amely több helyet biztosít a köztes távolságok számára a lencsén.

Számítógépes szemüvegek
A számítógépes szemüveg segíthet csökkenteni a szem fáradását és megerőltetését

A számítógépes szemüvegek korrekciója kifejezetten a számítógépes képernyőkre való fókuszáláshoz készült, amelyek gyakran körülbelül 20-60 hüvelyk távolságra vannak az arctól. Ezek a speciális típusú progresszív szemüvegek segíthetnek csökkenteni a szemfáradtságot és a szem megerőltetését, és lehetővé teszik, hogy könnyedén váltson fókuszt a nyomtatott oldalak, a számítógép képernyői és a táblák között.

A progresszív lencsék gyakori hátrányai

A progresszív szemüvegek használatához egy kis tanulási folyamat szükséges. Mivel nincs látható vonal, amely útmutatóként szolgálna, rá kell szoktatnia magát arra, hogy a lencse megfelelő részéből nézzen ki az adott feladathoz. Gyaloglás közben arra kell szoktatnia a szemét, hogy a lencse felső vagy távoli részén keresztül nézzen. Ha a lépcsőn fogsz felfelé menni, és végül a lencse alsó részén keresztül nézel lefelé, akkor úgy tűnhet, hogy a lábad nagyobb, mint amekkora valójában.

Ugyanabból a kategóriából: