Top 7 úti cél Zágráb

1. Lotrščak torony

Nagy rajongója vagy a csúcsról nyíló panorámának? Zágráb egyik legfigyelemreméltóbb pontja nem más, mint a Lotrščak-torony. A torony a város óvárosi részén található sikló tetején található. 

A torony egykor a város 1266-ban elkészült erődítményének része volt. A város déli bejáratának védelmére épült. Jó hír, hogy a Lotrščak-torony belépődíja nagyon kedvező; így tökéletes választás akkor is, ha kevés pénzből gazdálkodik.

A zágrábi Lotrščak torony a Grič ágyúlövéssel

Ha bejutottál, csak több lépcsőn kell felmásznod az emeletek között. Minden emeletről más-más kilátás nyílik az ablakokon kívülre. A vendégeknek angol és horvát nyelven is vannak információs táblák, amelyeken minden emeleten angolul és horvátul is meg van írva, hogy mire számíthatnak. 

A csúcson található a kilátó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik, és ahonnan az alsó és a felső városra is ráláthat. Más látnivalók gyöngyszemei is láthatóak onnan, mint például a zágrábi katedrális, az Oktogon és a Szent Márk-templom. 

A tiszta, napsütéses napok gyakran tökéletesek a Lotrščak-torony megmászásához, és a kilátás teljes pompájában gyönyörködhet. 

2. Grič alagút

A Grič-alagút a Grič negyed alatt található gyalogos alagút. Ez az alagútkomplexum egy alagútcsarnokkal rendelkezik, amelyet két hosszú folyosó köt össze nyugatról keletre, bejárataik a Stjepan Radić utcán és a Mesnička utcán vannak. Négy folyosó dél felé is húzódik. 

Az alagutat a második világháború alatt építették, hogy sétányként és bombabiztosként szolgáljon. Amikor a háború véget ért, az alagút hamarosan feleslegessé vált, és nem sokkal később romos állapotba került. 

Grič alagút, Zágráb
A zágrábi Grič-alagút bejárata

Az 1990-es években az alagút Horvátország első rave-rendezvényeinek is otthont adott, és hamarosan az ország függetlenségi háborúja idején is menedékhely lett. Az alagutat hivatalosan 2016-ban nyitották meg, mint turisztikai látványosságot a nagyközönség számára. Kulturális rendezvények házigazdájaként is szolgál. 

Az alagúton keresztülsétálni már önmagában is lenyűgöző élmény. De míg az alagút bejáratát nagyszerű megtalálni, addig a négy átjáró felkutatása nehézségekbe ütközhet. Az útvonal jól jön, ha rövidítésre van szükséged, és megkímél a hegymászástól. 

Az alagút naponta reggel 9-től este 9-ig tart nyitva, így érdemes felfedezni, ha van időd. Az ünnepek alatt az alagútban karácsonyi fényárban pompáznak a fények. 

Ugyanabból a kategóriából: