A legjobb üzleti ajándék titka

Ha vállalkozással rendelkezik s szeretne valamit ajándékozni a kliensei számára jobb, ha tudja mi az a legjobb üzleti ajándék, amit megérdemelnek. Ha nem biztos abban, hogyan is tudná megszerezni ezeket az üzleti ajándékokat, az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, melyek segíteni fognak az ajándékozás menetében anélkül, hogy túlságosan befolyásolná a költségvetést és a hírnevét.

Tegye személyessé

Óvatosnak kell lennie, amikor üzleti ajándékokat választ. Nagyon sok esetben a túlzott jóindulat visszájára fordulhat. Először is, biztosan nem szeretné ha az ajándékai a szemetes kosárban landolnának azért, mert túl személytelenek és átlagosak. Azt sem szeretné, ha az ajándékai túl tapintatlannak tűnnének vagy borzalmasak lennének. Azt szeretné, ha a gesztusa személyesnek és figyelmesnek tűnne.

Legyen kreatív

Ha van olyan ügyfele, aki lelkes golfozó, küldhet neki néhány golf labdát, melyeket gyorsan el fog veszíteni. Ehelyett küldhetne neki inkább valami olyasmit, amit sokáig fog használni. Akár üzenetet is csatolhat mellé.

Soha ne változtassa reklámfogássá

Nagyon sok vállalat vagy üzlet olyan ajándékokat küld a klienseik számára, melyek a saját logójukat vagy nevüket tartalmazza. Ez nem ajándék. Inkább egy marketing darab, szóval ne ajándékozzon soha ilyesmit. Egy szakértő szerint, ne ámítsa magát azzal, hogy ezek ajándékok a kliensei számára. Ha értelmetlen ajándékokat ad, akkor rajta kell lennie a logónak. Ennél fogva, bárki megtalálja a szemétben, tudni fogja, hogy kitől származik az ajándék.

Ne legyen olcsó

Szánjon rá akkora összeget, amekkorát egy kiadósabb vacsorára szánna. A vacsora már másnap feledésbe merülne. Amikor ajándékokról van szó az üzletek megpróbálják a lehető legkevesebb pénzösszeget rááldozni. Ha az Ön üzletében minden első osztályú, ne adja alább akkor sem, amikor arra kerül a sor, hogy kimutassa az elismerését. Ezt figyelembe véve, jobb ha semmit sem ajándékoz mintsem ha valamit ajándékoz. Túlságosan nagy költekezésbe sem kell belevetnie magát. Kisfilmet is készíthet a csapatával, melyben elmondja, mennyire szeret a kliensekkel dolgozni. Küldhet fotókat is a csapatról. Az ilyen személyes ajándékok a legjobbak, ha erős benyomást szeretne kelteni.

Mutassa ki elismerését év közben is, nem csak a szabadság ideje alatt

Figyeljen arra, hogy az időzítés legalább olyan fontos, mint az ajándék minősége. Természetes, hogy szabadság ideje alatt arra gondol, hogy ajándékokat küld a klienseknek. Jobb, ha ezt a dolgot átgondolja. A nyaralószezon a legkevésbé hatékony, amit az ajándékozást illeti. Legyen hálás év közben is. A legjobb az, ha váratlan időszakokban ajándékoz s bizonyosodjon meg róla, hogy az ajándékai emlékezetesek.

Soha ne használja az üzleti ajándékokat megvesztegetésként

Nem az összes létező vagy potenciális kliens érdemel ajándékot vagy figyelmességet. Vegye figyelembe, hogy az ajándékok ne tűnjenek megvesztegetésnek. Tartsa tiszteletbe a címzett szabályait és korlátozásait. A kormánytisztviselők többsége nem fogadhat el semmiféle ajándékot. Azonban a jó kapcsolatok esetében a megfelelő ajándékok eldönthetik, hogy Ön egy meglévő eladó, munkavállaló jelölt vagy ígéretes személy a vállalkozásukat illetően.

Ugyanabból a kategóriából: